A világjárvány sem menti meg Kolozsvárt a turkálóktól

Kolozsvár központjának egyik fő attrakcióját a turkálók képezik, vagy, az érzékenyebbek számára az outlet-boltok. Ezek átszövik a város központi utcáit – a Deák Ferenc utcát, az Unió utcát vagy a Széchenyi-teret.

Boc még 2012-ben azt  mondogatta, hogy meg fogja szabadítani Kolozsvár központját ezektől az üzletektől, azonban, mint oly sok más, ez az ígérete sem valósult meg. Íme, megjött a világjárvány, az üzletek legtöbbje bezárt, egy részük valószínűleg végleg, azonban nem a turkálók. Azok konokul tartják magukat.

Mivel a sürgősségi rendeletek nem szabályozzák világosan, hogy az ilyen fajta üzleteket be kell zárni, az egyik ilyen jellegű bolt dacol a pandémiával. A legtöbb üzlet felfüggesztette tevékenységét, egyesek a sürgősségi rendeletek miatt, mások az ügyfelek hiányában. Az egyik Széchenyi téri turkáló – a központban levő sok üzlet egyike – a járvány kellős közepén várja vásárlóit. 

Mircea Abrudean prefektus kijelentette, csak azok az üzletek folytathatják tevékenységüket, amelyek a rendeletekben megszabott ágazatokban működnek. A probléma azonban az, hogy ezek a megszorítások csak a kereskedelmi központokban levő üzletekre vonatkoznak, a kis boltokra nem. Ezek esetében azonban más szabályok érvényesek, amelyeket be kell tartani ahhoz, hogy működhessenek. Ennél a boltnál sokkal nagyobb üzletek úgy gondolták, hogy nem tudják biztosítani alkalmazottaik és vásárlóik biztonságát, így felfüggesztették tevékenységüket. Ez a Széchenyi-téren levő kis bolt azonban nem.

A katonai sürgősségi rendeletekbe foglalt szabályozások előírják, hogy a közintézmények és az üzletek kötelesek jól látható módon kijelölt jelzésekkel tudtára adni az állampolgároknak/vevőknek, hogy tartsák be egymás között a legalább 1,5 méteres biztonsági távolságot. Abba a kis üzletbe azonban alig fér be egyszerre egy-egy vevő. Mi több, a ruhákat nehezen lehet olyan alapszükségletű cikkeknek tekinteni, amelyek miatt a lakosság elhagyhatja otthonát. 

A Kolozs megyei prefektusi hivatal közleménye szerint a hét végén 30 kereskedelmi egységnél végeztek ellenőrzéseket a szükségállapot idejére elrendelt korlátozások betartása kapcsán. Lehet, eljutnak a félreeső boltocskákba is. 

Add comment