Vigyázzanak milyen maszkot vásárolnak! 32 modell szerepel a veszélyes termékek listáján

Kereskedelembe került az utóbbi időben több fajta maszk, amelyek a veszélyes termékek listáján szerepelnek, figyelmeztetett Paul Anghel, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) vezérigazgatója.

Az igazgató felhívja a figyelmet, hogy ezen maszkok szűrőképessége nem éri el a szükséges szintet, emiatt megnő a fertőzésveszély. 

„FIGYELEM! Van néhány olyan maszkmodell a kereskedelmi forgalomban, amely veszélyes termékként került fel a RAPEX riasztási rendszerbe. A maszkok szűrőképessége nem éri el a szükséges szintet, és nem illeszkednek megfelelően az arcra. Következésképpen a megengedettnél magasabb arányban jutnak át rajta a részecskék és a mikroorganizmusok, fokozva a fertőzés veszélyét amennyiben más óvintézkedéseket nem teszünk” – írja Facebook-oldalán közölt bejegyzésében Paul Anghel, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) vezérigazgatója.

A Digi24 hírtelevízióban megszólaltatott Eduardt Cozminschi ANPC-elnök ezzel kapcsolatban elmagyarázta, hogy 32 olyan maszkfajtát hoztak forgalomba, amely nem felelt meg az európai uniós minőségvédelmi követelményeknek.

„Egy maszknak legalább 95 százalékos haékonysággal kell szűrnie a port, a baktériumokat vagy a pollent. A nem megfelelő maszkok ezt nem teszik. Minden kft. védőmaszkokat gyárt már, azonban ezek nem nyújtanak semmiféle védelmet. Kiszűrtük ezeket a maszkokat. Összesen 32 típusú maszk van, értékük több százezer lejre rúg. Több százezer darab van belőlük. Nem elég, hogy nem védenek, még árthatnak is, allergiát okozhatnak. A kereskedőket 10.000 lejtől kezdődő bírsággal lehet sújtani. A nem megfelelő maszkokat visszavontuk a forgalomból” – magyarázta Eduardt Cozminschi.

Add comment