Vela miniszter bemutatta a 10-es katonai rendeletet. A 65 éven felüli személyek reggel 7 és 11 és este 7 és 10 között mehetnek ki a lakásból

Marcel Vela belügyminiszter hétfő este bejelentette egy újabb, a 10-es számú katonai rendelet elfogadását.

A miniszter többek között kijelentette:

A 10-es számú katonai rendelet bemutatása előtt megköszönöm önöknek felelős magatartásukat. Tudomásul vettem azokat a dolgokat, amelyek önöket nyugtalanítják és elmondom ismét: a belügyminisztérium az önök partnere a koronavírus elleni harcban. A most betartott szabályok egy normális jövő ígéretét hozzák. A következő döntéseket hoztuk meg.

A 65 évnél idősebb személyek bármilyen napszakban kijárhatnak a következő indokokkal:

  •             -munkavégzés céljából
  •             -ha halaszthatatlan orvosi vizsgálatra szorulnak
  •             -ha mezőgazdasági tevékenységet kell végezniük vagy a maguk megtermelte élelmiszereket szeretnék értékesíteni

Egyébként a 65 év fölötti személyek reggel 7 és 11 óra között, illetve este 7 és 10 óra között hagyhatják el lakhelyüket, saját felelősségre kitöltött nyilatkozattal. A következő okokból hagyhatják el otthonukat: bevásárlás, gyerekek elkísérése, más idős emberek, betegek, fogyatékkal élők gondozása, családtagok halálesete, háziállatok szükségletének kielégítése, rövid séta a lakhely körül (továbbra is tilos a csoportos tevékenység).

A szabályok akkor lépnek érvénybe, amikor a 10-es katonai rendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben. A kereskedelmi egységeknek úgy kell megszervezniük tevékenységüket, hogy a két említett időintervallumban előnyt biztosítsanak az idősek a kiszolgálásban.

Meghosszabbítják a Románia és tizenhárom ország közötti repülőjáratok felfüggesztésére vonatkozó intézkedést - közölte ugyanakkor Marcel Vela belügyminiszter.

 E szerint keddtől kezdődően további 14 napra felfüggesztik a Románia és Spanyolország közötti repülőjáratokat, ugyanakkor május 2-ától kezdődően 14-éig meghosszabbítják a Románia és Ausztria, Belgium, Svájc, az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Észak-Írország, Hollandia, Törökország és Irán közötti járatok felfüggesztésére vonatkozó intézkedést. Május 3-ától további 12 napra felfüggesztik a Románia és Olaszország közötti járatokat, és ugyanez érvényes május 14-éig a Románia és Franciaország, illetve Németország közötti repülőjáratokra.

A szükségállapot ideje alatt a postások a címzett postaládájába helyezik a küldeményeket, ez alól a módszer alól csak a bírósági eljárásokkal kapcsolatos dokumentumok képeznek kivételt.

Mihelyt a 10-es számú katonai rendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben, a korábban kiadott katonai rendeletekbe foglalt szabályozások, amelyek ellentmondanak a jelenlegibe foglaltaknak, elveszítik hatályukat.

Május 15-e után fokozatosan lazítunk a korlátozásokon, e dátum után még felelősebbeknek kell lennünk a szabályok betartása terén – mondta még a tárcavezető.

A nap folyamán korábban Iohannis elnök is bejelentette: „Tekintettel arra, hogy egyre melegebb lesz az idő, és a megállapított intervallumot is túlságosan rövidnek tartották, mától kezdve, ugyancsak katonai rendelettel, ez az intervallum megváltozik. Tehát a 65 évesnél idősebb embereknek napi két intervallum áll rendelkezésre: reggelenként 7 és 11, és este 7 és 10 között mehetnek ki a házból, akár vásárolni, akár egy kis mozgásra a ház körül".

Add comment