Végre elfogadták a Kolozs megyei regionális sürgősségi kórház megvalósíthatósági tanulmányát

A Kolozs megyei regionális sürgősségi kórház 849 ágyas lesz és Szászfenesen fog felépülni megközelítőleg 500 millió euróból, mely összeg egy részét európai alapokból szándékoznak biztosítani, jelentette be az egészségügyi miniszter. A nemzeti érdekeltségű munkálatokat elbíráló minisztériumközi tanács pénteken hagyta jóvá a kórház megvalósíthatósági tanulmányát.

A beruházás értéke megközelítőleg 500 millió euró, ennek nagy részét az államkasszából finanszírozzák az egszségügyi minisztériumon keresztül.

„Fontos lépés ez a Kolozs megyei regionális sürgősségi kórház felépítése érdekében. A következő lépés a beruházás műszaki-gazdasági mutatóinak jogszabályba foglalása, erről kormányhatározat fog születni. Ezt követően ki lehet írni a versenytárgyalást a tervekre, illetve a kivitelezésre. Folytatjuk a iaşi-i, illetve a craiovai regionális sürgősségi kórház építését célzó lépéseket is” – nyilatkozta Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

A három projekt – a Kolozs megyei, iaşi-i, illetve a craiovai regionális sürgősségi kórház – megvalósításában az Európai Befektetési Bank szakemberei fognak tanácsokkal segíteni egy július elején aláírt megállapodás értelmében.

A legelőrehaladottabb állapotban a iaşi-i kórház projektje van, itt már elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, és a 2019/290-es, májusi kormányhatározattal elfogadták a műszaki-gazdasági mutatókat is. Szeptemberben benyújtják az Európai Bizottsághoz (EB) a finanszírozási kérelmet is.

A Kolozs megyei regionális sürgősségi kórház esetében elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, elkészültek a műszaki-gazdasági mutatók is, azokat augusztus végén fogadja el a kormányt. A finanszírozási kérelmet októberben nyújtják be az EB-hez.

A craiovai kórház esetében a becslések szerint decemberben nyújtják be a finanszírozási kérelmet.

Add comment