A védelmi tárca felel az oltásokért: a kolozsvári katonai kórház is raktárként fog szerepelni

A kolozsvári katonai kórházban fogják raktározni a koronavírus elleni oltás egy részét, a katonaság fog felelni országos szinten a vakcinák átvételéért és az oltási központokba való szállításáért. Nicolae Ciucă védelmi miniszter bejelentette, hogy országos szinten több regionális raktár is fog működni – a kolozsvári, a temesvári, craiovai, brassói, iaşi-i és konstancai katonai kórházban.

A védelmi minisztérium fogja biztosítani az oltások közúti és légi szállítását is az országba való érkezéstől kezdődően egészen a végső célpontokig, azaz az oltási központokig – fejtette ki Nicolae Ciucă.

„A védelmi minisztérium fontos szerepet fog vállalni a koronavírus elleni országos oltási kampányban, és országos szinten biztosítani fogja a logisztikai hátteret a vakcinák szállítására és raktározására. A védelmi minisztérium vesz át minden dózis vakcinát az országba érkezéstől kezdődően, és szállít el országszerte az oltási központokig. A román hadsereg ugyanakkor szakképzett humánerőforrást is biztosít szükség esetén az oltásokat végző csoportoknak” – írta a védelmi miniszter Facebook-bejegyzésében.

A koronavírus elleni országos oltási kampánnyal – mint nemzetbiztonsági kérdéssel foglalkozó ülés nyomán leszögezték azokat a főbb feladatokat, amelyekkel a védelmi tárca foglalkozni fog ebben az ügyben, jelentette még be a tárcavezető.

 „A román hadseregnek nagyon fontos szerepe lesz, különleges struktúrái révén biztosítani fogja a kampány lefolyásához szükséges logisztikai hátteret” – hangsúlyozta Ciucă.

A vakcinák raktározása a Cantacuzino Intézetben fog történni, ugyanakkor azonban lesz hat regionális központ is – hat katonai kórház -, amelyeket felszerelnek a mínusz 80 Celsius-fokot biztosító hűtőberendezésekkel,

 „A védelmi minisztérium szorosan együtt fog működni a többi, a stratégia kidolgozásában és gyakorlatba ültetésében illetékes intézménnyel” – írta még a tárcavezető.

Az oltások raktározására a kolozsvári, temesvári, craiovai, brassói, iaşi-i és konstancai katonai sürgősségi kórházat fogják használni a Cantacuzino Intézet mellett.

Az Orban-kormány a közelmúltban elfogadott egy határozatot, amely értelmében Kolozs megye katonai segítséget kap a COVID-19 elleni küzdelemben: két epidemiológiai szűrőpontot alakítanak ki két kórháznál.

Add comment