Van egy gyomokkal teli, elhanyagolt területed Kolozsváron? A városháza akár 500%-os többletadóval is megbüntethet

Miután többletadót vetett ki az elhanyagolt állapotban levő épületekre, a kolozsvári városháza most az elhagyott és elhanyagolt területeket is pluszadóval sújtaná. Az erről szóló határozattervezet november 25-éig közvitán van.

Kivételt képeznének a megadóztatás alól azok a területtulajdonosok, akik érvényes építkezési engedéllyel rendelkeznek és bejelentették a munkálatok elkezdését az Állami Építkezési Felügyelőségnél és a helyi önkormányzatnál.

A hatóságok egyénileg döntenek majd a különböző területek többletadójáról, amely akár 500%-kal is megnövelheti az eredetileg kiszabott értéket.

A tervezet szerint a pluszadó 200, 300, 400, illetve 500 százalékkal jelenthet többet az eredetileg kiszabott területadónál, és a helyi tanács évente szabja meg az értékét az illető földterület elhanyagoltsági fokát figyelembe véve és a következő kategóriákba sorolva:

  • 1-es kategória – 200%-os többletadó a 30-40%-ban elhanyagolt terület esetén
  • 2-es kategória - 300%-os többletadó a 41-60%-ban elhanyagolt terület esetén
  • 3-as kategória - 400%-os többletadó a 61-80%-ban elhanyagolt terület esetén 
  • 4-es kategória - 500%-os többletadó a több mint 81%-ban elhanyagolt terület esetén 

Amennyiben az elhanyagolt területek tulajdonosai tájékoztatják a polgármesteri hivatalt, hogy intézkedéseket tettek a helyzet javítására, az önkormányzat képviselői 15 napon belül kötelesek ellenőrizni ezt. Ha a bejelentés valósnak bizonyul, akkor a helyi tanácsban szavazás alá bocsátják az adóemelés eltörlését.

A szabályzat világosan rávilágít, mi is bizonyul elhanyagolt területnek: ha a föld parlagon van, tele van gyomokkal, elhagyatott, tele van szeméttel, az udvar nincs takarítva, a melléképületek elhanyagolt állapotban vannak.

A terület azonosítását követően az illetékesek felmérik és értékelik az állapotát a fent említettek alapján, fényképeket is mellékelve a felméréshez. A tulajdonos május 31-éig értesítést kap, hogy november 30-áig végezze el a szükséges karbantartási munkálatokat. 

 

Add comment