Újabb fatolvajokat kaptak el a Hója-erdőben. Emil Boc mossa kezeit

A helyi hatóságok hallgatólagos jóváhagyásával zajlik továbbra is az illegális fakivágás a Hója-Kisbács erdőben, mivel nem hajlandók biztosítani az őrzést a kolozsváriak eme kedvelt kirándulóhelyén.

A hét végén fatolvajokat fogtak el a Hója erdejében, de csak azért mert épp ott volt Horea Petrehuş, a környezetvédelmi őrség önkénteseinek a vezetője. Petrehuş felkérte a kolozsvári polgármesteri hivatalt, hogy küldjön az erdőbe a helyi rendőrség tagjaiból álló őrjáratot, hogy csökkentse a tolvajlást és védje az erdőt. 

„Vasárnap falopást fedeztem fel a Hója-Kisbács erdőben. Értesítettem az erdőgazdálkodási rendőrséget, amely azonnal reagált. Várjuk, hogy a kolozsvári polgármesteri hivatal is közvetlenül beavatkozzon az ügybe. Az országos erdőgazdákodási igazgatóság bátorítja az erdészek együttműködését az összes állami intézménnyel és az ezen a téren édekelt civil szervezettel az erdők minél jobb megőrzése és menedzselése érdekében. Az állami intézményeknek eleget kell tenniük kötelezettségeiknek annak érdekében, hogy az erdészek meg tudják őrízni az erdőket a társadalom hasznára” – üzente Petrehuş.

Petíció a Hója-Kisbács erdő megmentésére. Emil Boc elutasítja a párbeszédet azokkal, akik meg akarják menteni az erdőt.

Petrehuş Alex Surducannal és Adi Dohotaruval közösen elindította az „Állítsátok le az illegális fakivágásokat a Hója-Kisbács erdőben”, amellyel felszólítja a Boc vezette helyi önkormányzatot, lépjen közbe annak érdekében, hogy a Hója-erdő valóban megmaradjon a kolozsváriak szabadidő-erdejének, annál is inkább, mert az erdő 300 hektárja a város területéhez tartozik: 50 hektár ebből beltelek, 250 hektár pedig kültelek. 

A kolozsvári polgármesteri hivatal azonban mossa kezeit, azt hajtogatva, hogy az erdő a megyei tanács és Kisbács község felelőssége alá tartozik, lévén az utóbbi területén, bár azt inkább a kolozsvári kirándulók használják. Mi több, Dohotaru azt állítja, hogy a városrendezési tervben a terület egy részét parkosított erdővé kívánják alakítani, ami azt jelenti, hogy a városháza felelőssége gondoskodni arról, hogy a kolozsváriakat ne fosszák meg egy újabb zöldövezettől.

„Azt akarjuk, hogy a Boc-közigazgatás összefogjon az erdészetin igazgatósággal és a környezetvédelmi civil szervezetekkel, amelyek elindították a petíciót. Ez annál is inkább fontos, mivel a magántulajdonosok nyomást gyakorolnak annak érdekében, hogy ősztől vágják ki az erdő egy részét” – nyilatkozta Adrian Dohotaru kolozsvári képviselő is.

Dohotaru nem érti a hatóságok érdektelenségét, amelyek elutasítják, hogy asztalhoz üljenek és megpróbáljanak megoldásokat találni, hogy az erdő ne tűnjön el fokozatosan.

„A helyi hatóságok több ígéretet is tettek, de semmi nem valósult meg. Akkor fogjuk benyújtani a petíciót, amikor a kolozsvári polgármesteri hivatal hajlandó lesz találkozni velünk” – üzenik a https://campaniamea.declic.ro/petitions/opriti-taierile-abuzive-din-padurea-hoia-baciu petíció kezdeménnyezői.

Add comment