Torda polgármesterének a focicsapatra van pénze, a bébiszitter-támogatásra azonban nincs

Cristian Matei tordai polgármester az óvodáskorú gyerekeket nevelő szülők által kérelmezhető bébiszitter-támogatás juttatásának elhalasztását kérte. A törvény értelmében (amelynek bevezetését az Európai Unió kérte) a helyi hatóságoknak kötelességük jóváhagyni a pénzügyi támogatás juttatásának módszertanát.

Cristian Matei a támogatás juttatásának elhalasztására tett javaslatot, mivel a helyi költségvetésben nincs pénz ennek finanszírozására.

“A 2020-as költségvetési évre nem volt betervezve ez a költség, és a források hiányában nem tudjuk fizetni ezt a támogatást. A 2021-es költségvetésbe belefoglaljuk a támogatást” – áll az infoaries.ro által idézett határozattervezetben.

A városvezetés ugyanakkor megtartotta a város focicsapatának juttatott havi támogatást, azaz 100.000 lejt, bár már egy ideje nincsenek mérkőzések.

A kisgyerekes családok, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 3500 lejt, támogatásban részesülhetnek egy bébiszitter alkalmazása érdekében.

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy európai szinten szükség van a szociális szolgáltatások standardjainak növelésére az óvodáskorú gyerekek gondozásában, illetve az állampolgárok magán és szakmai életének a jobb összeegyeztetésére. A román kormány pedig úgy döntött, hogy pénzügyi segítséget nyújt a szülőknek, akik kénytelenek gyerekeik mellé bébiszittert fogadni. A támogatást a büdzsében szociális szolgáltatásokra elkülönített alapokból finanszírozza. Bár a helyi hatóságok büdzsé-kiigazítást eszközölhetnének e célból, mégis úgy döntöttek, hogy jövő évre halasztják ezt a támogatást.

A szóban forgó támogatás összegei szerények: azok a családok, amelyekben az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 2100 lejt, a támogatás 710 lej, és ez az összeg fokozatosan csökken az egy főre eső jövedelem növekedésével, így a 3001 és 3500 lej közé eső jövedelem esetében 250 lej lesz.

Add comment