Több száz kolozsvári szülő írta alá az óvodák újranyitását követelő petíciót: “Az óvoda nem fertőzési góc”

A kolozsvári iskolákat és óvodákat egy héttel ezelőtt bezárták, miután a COVID-19-megbetegedések száma 1000 lakosra vetítve meghaladta a 3-at. A kolozsvári szülők, főként az óvodáskorú gyermekeket nevelők nagyon felháborítónak tartják ezt az intézkedést, figyelembe véve, hogy az óvodások körében a koronavírussal fertőzöttek száma rendkívül alacsony volt. A szülők azt állítják, hogy az óvodai csoportokban úgy korlátozták a gyerekek létszámát, hogy be lehessen tartani a fizikai távolságot.

Követeljük az óvodák újranyitását azon tanulmányok alapján, amelyek értelmében a 6 év alatti gyermekek esetében a koronavírus terjedési aránya alacsony, vagy nulla.

A bevásárlóközpontok nyitva vannak, de az óvodák, amelyek minden előírt óvintézkedést meghoztak, zárva vannak.

Az óvodák nem fertőzési gócok. Az intézkedés megalapozatlan, logikától mentes.

A szülők egyik legnagyobb gondja az, hogy nincs akivel hagyniuk a kisgyereket. Annak ellenére, hogy az állam lehetőséget nyújt nekik, hogy szabadnapokat vegyenek ki, és ezekre fizetésük 75%-át kapják, vannak szülők, akik nem szeretnék kockáztatni munkahelyük elvesztését. Azok sem örülnök túlságosan az óvodák bezárásának, akik otthonról dolgoznak, mivel munkájuk mellett nincs idejük a gyerekekkel foglalkozni.

Nem minden szülő engedheti meg magának, hogy lemondjon munkahelyéről, hogy a gyerekkel otthon maradjon. A gyerekeknek pedig jobb az óvodában, mint bezárva otthon, a négy fal közé.

Embertelen dolog azt kérni a szülőktől, hogy függesszék fel minden tevékenységüket, mert nincs mit csináljanak gyerekeikkel. Az online óvoda csúfolódás!

Egy 3 éves gyereknek sokkal jobb az óvodában lenni nap közben, mint otthon, két dolgozó szülővel, akiknek nincs idejük vele foglalkozni.

Én is szeretnék visszatérni a normális életvitelhez, munkába akarok járni azzal a tudattal, hogy a gyerekem jó kezekben van és én nem kockáztatpm azt, hogy állás nélkül maradok.

Aláírom a petíciót, mivel van egy 5 éves kislányom, aki az idei tanév végén elbúcsúzik az óvodától, és ezt normális körülmények között kellene tennie! Aláírom a petíciót, mivel vannak kevésbá szerencsés szülők is, akiknek nincs kire hagyniuk gyereküket/gyerekeiket, és ez elindítja a problémák láncreakcióját. Aláírom, mert mindannyiunknak jogunk van egy minél nomálisabb életvitelhez eme nem normális körülmények között.

A szülők úgy vélik ugyanakkor, hogy a gyermek fejlődése szempontjából nagyon fontos a fizikai jelenlét az óvodában, a közösségben, a gyerekek között.

Nevelést szeretnék a gyerekem számára. Olyan nevelést, amelyet az erre szakosodottak tudnak nyújtani, de nem online. Azt szeretném, hogy a gyerekek körében tevékenykedjen, a gyerekekkel játsszék.

Aláírom a petíciót, mert az oktatási intézmények bezárása nem garantálja senkinek az egészségét, illetve azt sem, hogy nem fertőzödnek meg a vírussal máshol, akárhol. A digitalis munkarend nem működik az óvodában.

Minden gyermeknek joga van a szocializálódásra, és a 3-6 év közötti korosztály körében nem regisztráltak súlyos eseteket.

Abszurdum megfosztani egy teljes generációt a normális neveléshez való esélytől.

Óvodai közegben szeretném tudni gyermekem, ahol a korának megfelelő nevelésben részesül.

Fejlődésük érdekében alapvető fontosságúnak tartom a gyerekek fizikai jelenlétét az óvodákban és iskolákban.

Az elmúlt 24 órában 1424 szülő írta már alá a petíciót, sokan közülük kolozsváriak.

A Yale egyetem kutatói által közölt tanulmány rámutatott, hogy a gyermekek óvodai jelenléte nem jelent fokozott megfertőződési kockázatot a felnőttekre nézve, ha az óvintézkedéseket – fertőtlenítés, kézmosás, tünetszűrés, fizikai távolságtartás, maszkviselés, a csoportok létszámának csökkentése - megfelelően betartják.

Add comment