Több mint 2 millió euro 11 kolozsvári kórháznak. Ungureanu: mennyire megfontoltan költik el a kiutalt összegeket?

Több kolozsvári kórház javítási munkálatait és orvosi felszereléssel való ellátását előíró 11 határozattervezetet fogadott el csütörtöki ülésén a városi tanács. Az önkormányzat összesen 10.850.000 lejt, azaz több mint 2,2 millió eurót osztott szét a város kórházai között a felújítási munkálatok, korszerűsítés, felszerelés beszerzése, működési költségek fedezésére. A tanácsülésen jelen levő Emanuel Ungureanu Kolozs megyei parlamenti képviselő felkérte a tanácsosokat, hogy nézzenek meg alaposan két határozattervezetet, amely a járványkórháznak, illetve a Prof. dr. Ion Chiricuță onkológiai kórháznak utal ki pénzösszegeket.

Mindkét kórház pénzt kért az önkormányzattól bizonyos UV-C fénnyel működő fertőtlenítő-készülékekre: az onkológia két darabot (440.000 lej értékben), a járványkórház pedig egy darabot (250.000 lej értékben). Emanuel Ungureanu, aki a képviselőhát egészségügyi szakbizottságának alelnöke, úgy vélte, hogy a tanácsosok által javasolt két szóban forgó költség “a közpénz indokolatlan elköltését jelentené”.

„Beszéltem járványtani szakértőkkel, akik értenek a dolgokhoz, azt mondták, hogy ezek a robotok egyáltalán nem hatékonyak.

Felhívom a figyelmet, hogy ezek a robotok nem hatékonyak a COVID-19 elleni küzdelemben.

Ez a közpénz elherdálása!

Nem lehet ezeket bevinni a koronavírussal fertőzött páciensek kórtermeibe, a sugaraik pedig pusztítóak” – fejtette ki Ungureanu, felkérve a tanácsosokat, hogy halasszák el a két projekt elfogadását.

 

Ennek ellenére a városi tanácsosok megszavaztak minden, vita alá bocsátott határozattervezetet.

Emanuel Ungureanu hangsúlyozta, fontos nyomon követni a kiutalt összegek útját, a közpénzek terén fokozottabb ellenőrzésre van szükség; ellenőrizni kell a kórházak által a beruházások nyomán elért eredményeket is.

„Beszámolók kérésével átláthatóbbá tehetjük, hogy miként költik el a közpénzeket a kórházak, megvizsgálhatjuk, hogy a kiutalt összegeket megfontoltan költik-e el.

Van visszajelzés az orvosok és páciensek részéről? Azt az elvet követjük-e, hogy kiutaltuk a pénzt, úgyis van elég, vagy pedig azt, hogy kiutaltuk a pénzt, és az összeget hatékonyan használják fel, melynek nyomán évről-évre javul az egészségügyi ellátás?” – fűzte hozzá a Kolozs megyei képviselő.

A tanács a következő összegeket utalta ki:

• 440.000 lejt a Prof. dr. I. Chiricuță Onkológiai Intézet számára 2 darab UV-C fénnyel működő fertőtlenítő-készülékekre

• 600.000 lejt az urológiai és veseátültetési intézetnek működési költségekre, illetve 750.000 lejt orvosi felszerelésekre (többek között egy modern altatókészülékre)

• 400.000 lejt a rehabilitációs kórháznak egy ultrahang-készülék beszerzésére.

• 65.695 lejt beruházási költségekre, 80.547 lejt orvosi készülékekre, illetve 1.040.669 lejt tatarozási munkálatokra a sürgősségi gyermekkórház számára.

• 60.000 lejt egy Dacia Dokker VAN gépkocsi megvásárlására a Leon Daniello Tüdőkórház számára.

• 500.000 lejt műtőfelszerelésre a Dr. Constantin Papilian Katonai Sürgősségi Kórháznak.

• 5.600.000 lejt a megyei sürgősségi kórház számára, amellyel beruházásokat és felújítási munkálatokat végeznek el az alárendeltsége alá tartozó klinikákon.

• 300.000 lejt orvosi készülékek (többek között Doppler ultrahang-készülék, ECG holter, hordozható elektrokardiográf) beszerzésére a Vasutas Kórháznak.

• 450.000 lejt beruházásokra a Niculae Stăncioiu sürgősségi szívkórháznak

• 360.000 lejt orvosi felszerelésekre (többek között UV-C fénnyel működő fertőtlenítő-készülékre) a járványkórháznak.

• 450.000 lejt a Prof. Dr. Octavian Fodor gasztroenterológiai intézet számára beruházásokra és felszerelésekre (többek között műtőasztal, automata tolóajtók a műtőbe, ruhaszárító gép).

Add comment