Tișe megszabadulna a Környezetvédelmi Őrség főbiztosától, mert az nem hunyt szemet a hulladéktároló megnyitása körüli rendellenességek fölött

A Környezetvédelmi Őrség Kolozs megyei igazgatósága volt az egyetlen intézmény, amely nyilvánosan kifejtette egyet nem értését az integrált hulladékkezelő központ első cellájának megnyitásával szemben, rámutatva, hogy a környezetvédelmi engedély hiányában a működtetése illegális. Íme, egy állami intézmény megerősítette azt, amit portálunk és a környezetvédelmi aktivisták több ízben kifejtettek.

A Ziar de Cluj portálon június 2-án megjelent cikk nyomán Alin Tișe megyei tanácselnök Simona Marincaș környezetvédelmi főbiztos lemondását kéri, inkompetenciával és politikai részrehajlással vádolva őt.

“Felelőtlenek a kijelentései és súlyos inkomptenciáról tesznek tanúbizonyságot. A polgármesteri hivatalnak két vagy három hét áll a rendelkezésére, hogy összehívja a tanács ülését és átvegye a létesítményt. Jelen pillanatban a hulladéktároló nem szennyezi a környezetet. Néhány adminisztratív eljárásról van szó. Látom azonban, hogy vannak köztisztviselők, akik politizálnak, részrehajlóak. Nem a Környezetvédelmi Őrség dolga, hogy a polgármesteri hivatal mikor adja ki a tanácsi határozatot a központ átvételére. A Környezetvédelmi Őrség nem szabhat ki határidőta polgármesteri hivatalnak. Nagyon heves politikai kampány zajlik ebben az ügyben” – jelentette ki Tișe.

Tișe elégedetlenségét az váltotta ki, hogy Simona Marincaș nyilvánosan, a Ziar de Clujnak nyilatkozva elégedetlenségét fejezte ki a pataréti régi hulladéklerakó bezárásának késletetéséért, amely miatt Románia a jogsértési eljárás elindítását kockáztatta. A Kolozs Megyei Tanácsnak hét évébe telt, hogy bezárja a pataréti szemétlerakót, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság több alkalommal is figyelmeztette.

“Láttam egy köztisztviselő kijelentéseit, amelyek súlyos inkompetenciáról tanúskodtak, emiatt úgy vélem, meneszteni kell. Az illető gyakorlatilag nem ismeri a közigazgatási eljárásokat. Tudnia kellene, hogy a polgármesteri hivatal nem tudja átvenni a hulladéktároló központot amíg a városi tanács nem ül össze és napirendre nem tűzi az ügyet. A polgármesteri hivatal nem adhatta még ki a határozatot, mivel mi is csak a legutóbbi ülésünkon adtuk ki a határozatot, múlt héten, szerdán, vagy csütörtökön, hétfőn munkaszüneti nap volt, így az ügy csak egy hét múlva kerül a városháza asztalára, hogy a tanács szavazhasson” – mondta Tișe.

Alin Tișe tanácselnök nem első alkalommal próbálkozik azzal, hogy eltávolítson tisztségéből egy intézményigazgatót, aki nem ért egyet a döntéseivel és nem rendeli alá magát neki. Megemlíthetők itt a bíróságokon vívott (és Tișe által többnyire elveszített) háborúk a repülőtér igazgatója, vagy Dan Tămaș, a DGASPC igazgatója ellen. Tișe ugyanis azt akarja, hogy az igazgatók hunyják be a szemüket, vessék alá magukat neki, ellenkező esetben meghurcolja őket annak reményében, hogy maguktól távoznak a tisztségből.

Add comment