Szigorított büntetések a betegségek leküzdésének meghiúsításáért, hamis nyilatkozatért és adatok elhallgatásáért: akár 5 év börtön, ha nem tartjuk be a karanténintézkedéseket, akár 15, ha valakit megfertőzünk és meghal

Sürgősségi rendelettel módosította a kormány a héten a büntető törvénykönyvet az új koronavírus-járvány miatt, jelentősen súlyosbítva a fertőző betegségek leküzdése meghiúsításának bűncselekményéért kiróható büntetést, nyilatkozták a kormányhoz közel álló források a G4Media-nak.

Az új előírásoknak megfelelően az új büntetések a következők:

  • Egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztésre súlyosbítják a büntetést olyan esetben, ha valaki figyelmen kívül hagyja a karanténra vagy kórházi beutalásra vonatkozó hatósági intézkedést, és ezzel továbbadja a betegséget másoknak.
  • A módosítás egytől öt évig terjedő börtönbüntetést vagy pénzbírságot ír elő olyan esetre, ha valaki hamisan nyilatkozik annak érdekében, hogy eltitkolja valamely járványos betegséggel való megfertőződés kockázatát.
  • Öt évtől 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az a személy, aki a fent említett bűncselekmények elkövetésével egy vagy több ember halálát idézi elő.

Add comment