A szászfenesi építkezési hulladékokat begyűjtő központ elpárolgott. Úgy tűnik, csak a volt polgármester, Șulea kampányfogása volt

Szászfenes lakosai rendkívül örültek szeptemberben, amikor – még a választások előtt – a volt polgármester bejelentette, hogy nagyobb terjedelmű hulladékok – bútordarabok, építkezésből származó hulladék -, újrahasznosítható hulladékok és textilanyagok begyűjtésére nyitott meg központot. A szászfenesiek öröme azonban csak egy hónapig tartott. A hulladékbegyűjtő pont úgy eltűnt, mintha sosem létezett volna.

“A szászfenesi önkormányzat 2020. szeptember 18-ától kezdődően a település lakóinak rendelkezésére bocsát egy nagyobb terjedelmű hulladékok – bútordarabok, építkezésből származó hulladék -, újrahasznosítható hulladékok és textilanyagok begyűjtésére alkalmas központot, amelyet az RDE Harghita hulladékkezelő vállalattal közösen nyit meg. A község lakossága naponta 9 és 18 óra között viheti a fent említett hulladékokat a Kis-Szamos mellett található aqua park komplexum mögött létesített gyűjtőközpontba. A gyűjtőpontban a hulladék leadása ingyenes” – volt olvasható a község volt polgármesterének szeptemberi bejegyzésében, csupán néhány nappal a helyhatósági választások előtt.

Úgy tűnik azonban, hogy az egész projekt csak egy kampányfogás volt, mivel megnyitása után egy hónappal fel is számolták.

”Tudja valaki, hova tűnt el az Aqua Park mögötti hulladékbegyűjtő központ? Csak úgy eltűnt, ehyik napról a másikra? Elmentem oda, de már semmi nincs ott, abszolút semmi” – teszi fel a kérdést egy szászfenesi lakos, aki hulladékot szeretett volna leadni a gyűjtőpontban.

A szászfenesiek megkeresték a hulladékkezelő vállalatot, amely közölte velük, hogy a begyűjtő pontot felszámolták. Bebizonyosodott tehát a felvetés, hogy csak kampányfogásról volt szó. A begyújtőpont felszámolásával valószínűleg még jobban megnő az illegális szemétlerekatok száma a Kis-Szamos partján és a szászfenesi gát környékén.

“Közel lakom a szászfenesi gáthoz, nyárom sétálgatni szoktam arra. Több alkalommal is láttam, amint egyesek kis- és nagyobb teherkocsikból dobják ki itt az építkezésből fennmaradt hulladékot, fényes nappal. A rét és a gát melletti rész tele van kisebb-nagyobb szeméthegyekkel. Úgy gondolja valaki, hogy a begyűjtő pont nem oldotta volna meg részben ezt a gondot? Főként, hogy a hulladékleadás INGYENES volt” – írja egy másik szászfenesi lakos.

A Kis-Szamos partjának rendezését célzó közvitán Bogdan Pivariu új szászfenesi polgármester kijelentette, hogy építkezésekből származó hulladékok begyűjtésére ios terveznek központot, emellett kukákat is felállítanak a folyó partján, és biztonsági kamerákkal fogják kiszúrni azokat, akik lerakják a parton a hulladékot.

“A helyi rendőrséggel is beszéltem. A Szamos partján fokozni fogják az őrjáratokat. Később majd azokról a projektekről is beszélhetünk, amelyek lehetőséget kínálnak az embereknek a Szamos parton való szabadidőtöltéshez. Nem elegendő bírságolni, megoldásokkal is elő kell állni, azért indítottuk el az eljárást az építkezésekből származó hulladékokat begyűjtő központ létesítésére” – mondta Pivariu.

Add comment