Szászfenesen is gond van a bölcsődei helyekkel. 390 lejes támogatás járna a szülőknek, a kritériumokat azonban szinte lehetetlen teljesíteni

Bár Emil Boc polgármester a Szászfenesen lakókat hibáztatja a kolozsvári bölcsődék túlzsúfolása miatt, az igazság az, hogy több szászfenesi szülő iratná be a gyerekét a lakhelyül szolgáló településre, ha lenne rá módja; azonban a Szászfenesen működő egyetlen állami bölcsődében nincs elég hely.

A szászfenesi állami bölcsődébe idén benyújtott beiratkozási dossziék felét elutasították, ami azt jelenti, hogy körülbelül 150 gyereket nem vettek fel. A polgármesteri hivatal 390 lejjel támogatja azokat a szülőket, akik magánbölcsődébe iratják gyereküket, vagy a nagyszülőkre bízzák őket. A kritériumrendszer azonban szinte teljesíthetetlen, így az intézkedés inkább porhintésnek minősül.

„Bővítettük a bölcsődei helyek számát. A magyar anyanyelvű gyerekek számára is vannak helyek. Az állami bölcsődébe helyhiány miatt be nem fogadott gyerekek szüleit 390 lejjel támogatjuk, hogy magánbölcsődébe adhassák, vagy a nagyszülők gondjaira bízhassák a csemetéket” – mondja Pivariu elöljáró.

A hoppon maradt anyukák azonban azt állítják, hogy a támogatás odaítélésének abszurd feltételei vannak, és nagyon kevesen fognak ezeknek eleget tenni.

Ahhoz, hogy a támogatáshoz hozzájussanak, be kell íratniuk gyereküket egy akkreditált magánbölcsődébe, ilyen azonban Szászfenesen nincs, mondják a szülők. Ami pedig a nagyszülők gondjaira való bízást illeti, a nagyszülőknek kötelező módon szászfenesi lakhellyel kell rendelkezniük; ez pedig szintén teljesíthetetlen a Szászfenesen lakó fiatal családok zömének.

Hiába is ajánlják fel az összeget, ha a kritériumoknak nem felelünk meg. Inkább azt szeretnénk, hogy béreljenek/vásároljanak további ingatlanokat, és alakítsanak ki bölcsődéket ezekben, hogy minden gyereknek legyen helye. A nagyszülők többsége több száz kilométerre lakik, miért is ajánlgatják ezt a támogatást?

Azt állítják, hogy ez az összeg fedezi egy gyermek havi ellátását a Leányvár negyedi állami bölcsődében. Egy AKKREDITÁLT magánbölcsődében azonban ezen felül még 1100-1200 lejt kell fizetni havonta; az állami bölcsődébe bejutott gyerekek szüleinek azonban nem kell kiadniuk ezt a pénzt.

Nem lenne jobb ezeket az összegeket arra használni, hogy ingatlant béreljenek/vásároljanak további állami bölcsődei helyek biztosítása érdekében, hogy minden gyereknek egyenlő legyen az esélye?

A szászfenesi anyukák petíciót is benyújtottak a polgármesteri hivatalba, amelyben a fent említett kritériumrendszer módosítását kérik, de emellett megoldásokat követelnek a helyek számának növelésére is, hogy minden gyermeknek meglegyen a lehetősége állami bölcsődébe járni.

Add comment