Szabályok tanévkezdéskor: A maszk kötelező. 6 ezrelékes fertőzöttségi ráta meghaladása esetén minden iskola áttér az online tanrendre az adott településen

És ez valószínűleg meg is történik 14 nappal az UNTOLD után, amely megszervezéséért Emil Boc polgármester nagyobb erőfeszítéseket tesz, mint Kolozsvár körgyűrűjének a megépítéséért. Még a metróról sem beszél azóta, hogy mind azt bizonygatja, az UNTOLD fesztivál biztonságosabb, mint egy vendéglőbe való beülés. Mi kíváncsiak vagyunk, ki fog felelni egy lockdown következményeiért. 

Az egészségügyi és az oktatási miniszter szerdán közösen ismertette sajtótájékoztatón az új tanévben érvényes járványügyi szabályokat összefoglaló rendeletet. Az új tanév szeptember 13-án kezdődik.

Íme a főbb szabályok:

 • 6 ezrelékes fertőzöttségi ráta alatt minden bölcsődében, óvodában és iskolában fizikai jelenléttel zajlik a tevékenység. A 6 ezrelékes küszöb meghaladása esetén csak a bölcsődék és az óvodák maradnak nyitva, az iskolákban át kell térni az online tanrendre, a sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó tanintézeteket kivéve.
 • Óvintézkedések: fizikai távolságtartás, az osztálytermek folyamatos szellőztetése, kötelező maszkvisels zárt terekben.
 • Maszk típusa: Bár eredetileg az orvosi maszkok viselését javasolták, a textilmaszk is megengedett, ha megfelelően takarja az orrot és az állat.
 • Ha egy gyereknek pozitív lesz a koronavírustesztje: az érintett óvodai csoport, illetve előkészítő osztály vagy I-VI. osztály online tanrendre tér át 14 napig. A nyolcadik naptól azonban már visszatérhetnek az iskolapadba, ha a gyerekeket tesztelik, és az antigén gyorsteszt eredménye negatív lesz. A tesztelést vagy a tanintézet egészségügyi szakszemélyzete, vagy a DSP mobil csapata végzi.
 • Abban az esetben, ha a szülő megtagadja a tesztelést, gyereke online oktatásban vesz részt a 14. napig, utána visszatérhet az iskolába.
 • A 7-12 osztályosok esetében hasonló helyzetben az lesz a szabály, hogy a beoltott vagy a koronavírus-fertőzésen az elmúlt 180 nap során átesett tanulók számára fizikai jelenléttel folytatódik a tanítás, a többiek online tanrendre térnek át 14 napig. Ők is visszatérhetnek korábban az iskolába, ha a 8. napon elvégzett teszt eredménye negatív.
 • A tanulók COVID-19 elleni oltását a körülményektől függően az iskola egészségügyi személyzete vagy a közegészségügyi igazgatóság által kiküldött mobil csapat végzi, de az oktatási intézményhez közeli oltóközpontban is megkaphatják a vakcinát a gyerekek. A mobil csoportok nem csupán a tanulókat, hanem az immunizálásra jelentkező pedagógusokat, szülőket is beolthatják.
 • Azok a 12 éven felüli tanulók, akiknek valamilyen betegség miatt nem javasolt a koronavírus elleni oltás felvétele, vagy akik megkapták a vakcinát, de immunhiányos betegségben szenvednek, online tanulhatnak az új tanévben.
 • A 6 ezrelékes ráta meghaladása esetén az adott település minden iskolása – a beoltottak is - online folytatja a tanulmányokat. Elemezve a kockázatokat és előnyöket, úgy döntöttek, nem hibrid rendszert alkalmaznak ebben az esetben, hanem online tanrendet.
 • Ha az időjárási körülmények miatt nem lehet a szabadban megtartani a testnevelésórákat, azokat más tevékenységekkel lehet helyettesíteni, mint például az egészségre nevelés; ezt az iskola dönti el.
 • Amennyiben egy adott településen a fertőzöttségi ráta meghaladja a 2 ezreléket a testnevelési órán is maszkot kell hordani.
 • Nem kötelező a maszkviselés az iskola udvarán, kivételt képeznek a tanévnyitó ünnepségek.
 • Gócpont kialakulása esetében a DSP és a tanfelügyelőség dönti el, hogy be kell-e nzárni az iskolát.
 • Péntekenként  valamennyi iskola megtudja, miként működik majd a következő héten. A közegészségügyi igazgatóságok honlapján feltüntetett fertőzöttségi rátát tekintik a hivatalos adatnak, ezt veszik figyelembe a tanintézetek működési módjának megszabásakor .
 • Egyetemek: az egyes egyetemek belátására van bízva, az oktatási és a bentlakásos feltételek függvényében.
 • Ha megteremtik a jogalapot, az oktatási minisztérium beleegyezik, hogy a be nem oltott tanárokat teszteljék.
 • Az egészségügyi minisztérium sürgősségi kormányrendeletet kezdeményezett annak érdekében, hogy a helyi hatóságok birtokában lévő több százezer maszkot az iskolák rendelkezésére bocsássák. Állami tartalékban további 13 millió maszk van.
 • Folyamatban van a 9. osztályra vonatkozó, a meglévő tankönyveken alapuló átmeneti tanterv véglegesítése. A középiskolai kerettanterveket sürgősségi konzultációra bocsátottuk, több mint 10.000 módosító javaslatot kaptunk. Azok a kerettervek messze álltak attól, amit a társadalom elvár, a régi kerettervek enyhén átkozmetizált variánsai voltak. A kormány jóváhagyta a Művelt Románia memorandumot, amely megfelelő kerettanterveket ír elő, amelyek leghamarabb 2 év átmeneti időszak után állnak majd rendelkezésre.
 • Engedélyezettek a tanévnyitó ünnepségek azzal a megszorítással, hogy nem tarthatnak másfél óránál tovább, és minden jelenlevő számára kötelező a maszkviselés.

Add comment