Smart közvécék egy-egy garzon árán

A helyi önkormányzat smart közvécékkel próbálja emelni Kolozsváron az életminőséget, amelyeket jó borsos áron készül beszerezni. Egy toalett árával majdnem lakást is lehetne venni Kolozsváron, ugyanis körülbelül 50 ezer euróba kerül. Az önkormányzat összesen 985.360 lejt/199.196,40 eurót szán ilyen közvécék vásárlására. Megemlítendő azonban, hogy ez az összeg nem fogja fedni a vécék üzembe helyezésének a teljes költségét. 2019 áprilisában ugyanis a polgármesteri hivatal hasonló beruházást végzett: 4 modern vécét vásárolt 200.000 euróért a bukaresti Comex Rom céggel kötött szerződés nyomán. 2019 júliusában pedig a ploiești-i Edil OBC Container kft-vel kötött egy másik szerződést, szintén négy közvécé beszerzésére.

A közvécék üzembe állításához azonban megvalósíthatósági tanulmányt kellett készíteni, mivel közművesíteni kellett őket.

Egyetlen vécére számolva a beruházás összege 64.212 lejre (körülbelül 13.000 euró) rúgott áfamentesen, amelyből a megépítése és összeállítása 43.999 lejbe került, és hat hónap alatt készült el.

A szerződést a polgármesteri hivatal egyik „házicége”, a Construct Project Consult nyerte, amely korábban már foglalkozott egy s mással, például a kutyamenhely, az ószer, a Trotușului utcai parkolóház és a RADP hulladéktározójának a megtervezésével.

A városban már üzembe helyeztek néhány ilyen automatizált közvécét: a Sétatéren, a Rózsák parkjában, a Tóközben és a Györgyfalvi negyedi sportbázis területén is.

A közbeszerzési eljárás 2021 októberében jár le, a következő négy új automatizált közvécét valamikor azután helyezik majd üzembe.

Add comment