Rafila elszedi Arafat “játékait”: “nem lehetséges az, hogy más struktúrák hozzák meg a döntéseket, de az egészségügyi a tárca legyen a felelős”

Az egészségügyi miniszteri tisztségbe jelölt Alexandru Rafila PSD-s képviselő, bejelentette, hogy meg kívánja változtatni az egészségügyi rendszer működését, csökkentve a katasztrófavédelmi főigazgatóságnak (DSU) szerepét a döntéshozatalban.

Rafila szerint a Raed Arafat által vezetett struktúra az utóbbi időben részben átvette az egészségügyi minisztérium hatáskörét.

„Az egészségügyi minisztérium alig volt részese a döntéshozatalnak a járvány időszakában. Voltak olyan, a tárca fennhatósága alá tartozó intézmények, amelyek részt vettek a döntéshozatalban, azonban végül is az egészségügyi tárca a felelős ebben a kérdésben.

Úgy vélem, hogy meg lehet beszélni a dolgokat, és meggyőződésem, hogy mind Arafat úr, mind a közigazgatási és belügyminiszter, mind a miniszterelnök garantálni fogja egy olyan normális együttműködés kialakakulását, amelyben a döntéshozó szerepe és a felelősség ezen döntésekért  az egészségügyi tárca struktúráira, képviselőire hárul.

Nem lehet, hogy más struktúrák hozzák meg a döntéseket, de az egészségügyi minisztérium legyen a felelős. Ez nem lehetséges. Én legalábbis nem fogadom el, és teljesen világos, hogy nem fogadhatok el ilyen megoldást. A betegek átszállítása szükség esetén, a szállítás, a sürgősségi egységek előkészítése mind olyan dolog, amit nagyon jól csináltak, és amelyért tisztelet és elismerés jár nekik, de a közegészségügyi politikát az egészségügyi minisztériumnak kell megalkotnia.

Nem a DSU hatásköre szabályozni az egészségügyi rendszer működését” – szögezte le Rafila a România TV műsorában.

Add comment