A pandémia miatt folyamatosan csökkenő albérleti árak megállapodtak az utóbbi hónapban

A koronavírus-járvány miatt nehéz idők jártak az utóbbi egy évben a lakáskiadások piacára. A 2021-es év eleje azonban úgy tűnik, némi pozitív változást hoz, legalábbis a cpi.imobiliare.ro portál szerint.

Az imobiliare.ro szakemberei szerint az elmúlt hónapban Kolozsváron leállt az albérleti árak folyamatos csökkenése, amelyet az egyetemisták és a nagy fesztiváloknak a hiánya idézett elő.

A 2021-es év pozitív jelzésekkel indult, mivel a szolgáltatások ágazatában tevékenykedő nagy cégek bejelentették, hogy újranyitják – legalábbis részlegesen – irodáikat, így azok, akik eddig az otthonról végzett munka miatt itthagyták Kolozsvárt, kezdenek visszajönni a városba.

Derűlátásra ad okot az is, hogy néhány egyetem is jelezte, hogy visszatérne a fizikia jelenléttel zajló oktatási formára. 

A túlsúlyban levő kínálat és a pandémia előidézte áresés jól jött azoknak a bérlőknek, akik ez idáig nem tudták megfizetni bizonyos ingatlanok borsos albérleti árát – állítják az imobiliare.ro szakemberei. Kihasznáéva tehát az alkalmat, sok albérlő tágasabb, jobban berendezett lakásba, vagy jobb környékre költözött ebben az időszakban.

Míg a tavalyi év első negyedében egy kolozsvári garzonlakást átlagban 295 euróért lehetett egy hónapra kibérelni, addig az év végére ez az ár 250 euróra csökkent, derül ki az Analize Imobiliare adataiból. A két szobás lakások bérlési ára havi 420 euróról 390 euróra csökkent. Tavaly év végén körülbelül 6100 kiadó lakás volt Kolozsváron.

Add comment