Orban ígérget: „A munkahelyre visszatérő alkalmazottak fizetésének 41,5%-át megtérítjük”

Ludovic Orban kormányfő szerda este bejelentette, hogy azokon a gazdasági területeken, ahol június elseje után is megmarad a korlátozás, a kormány folytatja a kényszerszabadság kifizetését az alkalmazottak számára.

„Azokon a gazdasági területeken, ahol újrakezdik a munkát, a kényszerszabadságot egy új intézkedés váltja fel, amelynek értelmében megtérítik minden, munkahelyére visszatérő alkalmazott bruttó fizetésének a 41,5%-át” – mondta Orban a Victoria-palotában adott nyilatkozatában.

Azt is bejelentette, hogy „a bruttó fizetés 30%-áig menő támogatást fognak biztosítani legalább három hónapon keresztül azoknak a vállalatoknak, amelyek munkát kereső román állampolgárokat alkalmaznak.”

Hasonló intézkedéseket foganatosítanak olyan kategóriák esetében, akik nehezen találnak munkahelyet, például a frissen végzettek vagy a nyugdíjkorhatárhoz közeledők, illetve napszámosok.

A támogatásban részesülő cégek kötelesek lesznek egy bizonyos ideig alkalmazásban tartani ezeket a személyeket.

Adnak tehát támogatást, de miből, és főleg, mi ennek a haszna?

A kormány nem mondja, honnan veszi a pénzt erre a bőkezű támogatásra. Ha hitelekből, az azt jelenti, hogy több eljövendő generáció adósodik el. Ha a pénz európai alapokból van, azt jelenti, hogy ezeket újra elherdáljuk anélkül, hogy az országnak reális haszna lenne belőlük.  Semmit nem mondanak a közszféra alkalmazottairól, semmit a különnyugdíjakról – a teher továbbra is a magánszféra vállain nyugszik. A közalkalmazotti szféra, amelyet jelentősen megnöveltek a rokonok, ismerősök, szeretők és falragasz ragasztók hadával (több mint 7000 személyt alkalmaztak), semmivel nem veszi ki a részét a „gazdaság taplraállításának” erőfeszítésében? A gazdaság talpraállítását célzó programot közösen kellett volna kidolgozni az érdekeltekkel és gazdasági és pénzügyi szakemberekkel, nem pedig kampánycélokra felhasználni.

A valóság az, hogy a magánszféra számos sebből vérez. Máris 350.000 a felbontott munkaszerződések száma, és több tízezerre rúg a fizetésképtelenné vált cégek száma. És ez csak a kezdet.

Add comment