Online vizsgák lesznek az egyetemeken. Egyelőre nincs kidolgozva az összes részlet

A kolozsvári egyetemek többsége online szervezi meg idén a záróvizsgákat és a felvételi vizsgákat, arról azonban még nem tájékoztattak, hogy hogyan fognak ezek lezajlani és miként akadályozzák majd meg a csalásokat, mivel a diákok biztosan kísértésbe esnek, hogy puskázzanak. Az oktatási minisztérium vezetősége a múlt héten megbeszélést tartott az egyetemek, diákok és a felsőoktatási tanügyi szakszervezetek képviselőivel, hogy a munkamenetet az elkövetkező időszakra leszögezzék. Az egyetemek azonban csak akkor dolgozzák ki a részleteket, miután az oktatási tárca világos intézkedésekkel áll elő.

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) az elsők között jelentette be az országban, hogy idén minden vizsgát online szervez meg. A csalások elkerülése végett a záróvizsgák bizottság előtt zajlanak egy online platformon.

„A BBTE döntése értelmében a felvételi vizsgákra egy új időpontban fog sor kerülni, erről azonban az érettségi vizsgák kitűzött időpontjától függően fognak dönteni. A mesteri és doktori képzés felvételi vizsgáinak időpontja azonban nem változik. A beíratkozás kizárólag online történik, a jelentkezők felelősségét terheli az összes szükséges irat elküldése, illetve azok hitelessége.  Minden kar saját maga dönti el a vizsgáztatás módját, a bejutott diákok az aláírt tanulmányi szerződés elektronikus úton való elküldésével erősítik meg, hogy a helyet elfoglalják; az eredeti dokumentumot az egyetemi év kezdetén viszik majd be. Amennyiben a bejutott diák nem küldi el a kért dokumentumokat, vagy nem nyújtja majd be azokat eredetiben a kért határidőig, elveszíti a helyét. Ami a záróvizsgákat illeti, azok a tanév kezdetekor megszabott időpontban zajlanak a vizsgáztató bizottság előtt egy online platformon, amely technikailag lehetővé teszi a dialógust és a hang- és képanyag rögzítését” – jelentette be a BBTE vezetősége egy hónappal ezelőtt.

A kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem egyelőre nem szolgált részletekkel a vizsgák megszervezési módját illetően.

„Az oktatási minisztérium legutóbbi döntései értelmében a klasszikus tanítás és órahallgatás csak szeptembertől vezethető ismét vissza. Ilyen körülmények között a vizsgák online fognak zajlani. A vizsgák időpontjáról és a lezajlás módjáról az egyetem online felületén fogunk tájékoztatni” – üzente az intézmény vezetője diákjainak.

Az oktatási minisztérium képviselőivel lezajlott múlt heti találkozón az egyetemek képviselői azt javasolták, hogy a félévi, évzáró, illetve záróvizsgákat részben online szervezzék meg, a gyakorlati vizsgák esetében pedig, amelyeken szükséges a vizsgázó fizikai jelenléte is, az egyetemek eldöntik, hogy hogyan szervezzék meg biztonságos módon azokat.

Az oktatási minisztérium lehetővé tette a csatlakozást az egyetemeknek a romániai oktatás integrált informatikai rendszeréhez, hogy az online felvételik megszervezését megkönnyítse számukra. A stirileprotv.ro szerint az egyetemek ellenőrizhetik a platformon a jelentkezők érettségi vizsgán elért eredményeit, így nem lesz szükség a fizikai jelenlétre a felvételire való beiratkozáskor. Ezzel töröltek egy sor bürokratius eljárást, hatákonyabbá téve az adminisztrációt.

Add comment