Nem kell karanténba vonulniuk az országba érkezés után a beoltott személyeknek

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) hétfői döntése értelmében nem kell karanténba vonulniuk azoknak a Romániába belépő személyeknek, akik legalább 10 nappal korábban megkapták a koronavírus elleni oltást és az emlékeztető oltást is.

A határozat legfontosabb előírásai a következők:

  • Mentesülnek a karanténkötelezettség alól azok a Romániába belépő személyek, akik legalább 10 nappal korábban megkapták a koronavírus elleni oltást és az emlékeztető oltást is. Ez azokra a beoltott személyekre is vonatkozik, akik ugyan közvetlen kontaktusba kerültek egy igazoltan fertőzött személlyel, de az emlékeztető oltás beadása után több mint tíz nappal történt ez a kontaktus.
  • Az előírt 14 napnál hamarabb, azaz a 10. napon kiléphetnek a karanténból azok a tünetmentes személyek, akik közvetlen kontaktjai igazoltan fertőzött személyeknek, de  a 8. napon tesztelik magukat és a teszt eredménye negatív.
  • Nem kell karanténba vonulniuk Romániában azoknak a Nagy-Britanniából érkezőknek sem, akik korábban pozitív volt a tesztjük, de a fertőzés kimutatásától legkevesebb 14 nap és nem több mint 90 nap telt el.
  • A Nagy-Britanniából érkező személyek esetében is - akárcsak a többi, járványügyi szempontból kockázatos országok közé sorolt államokból érkezők esetében -ideiglenesen feloldható a karanténkötelezettség rendkívüli helyzetekben: például családi eseményhez – gyermek születése, házasságkötés, elhalálozás – köthető látogatás, vagy halaszthatatlan orvosi kezelés/beavatkozás miatt.
  • A Nagy-Britanniából érkező beoltott, vagy a koronavírus-fertőzésen 14 nappal nem korábban, de 90 napnál nem régebben már átesett személyeknek nem kell felmutatniuk negatív koronavírustesztet a Romániába való belépéskor.

Add comment