Nagy erővel zajló munkálatok az észak-erdélyi sztrádánál: elkezdték legyalulni a Kolozsvártól északnyugatra fekvő dombokat

Míg egy jó héttel ezelőtt még síri csend honolt az észak-erdélyi autópálya Magyarnádas (Nădășelu) és Szilágyzsombor (Zimbor) közötti szakaszának építkezési telepén, néhány nappal ezelőtt több tucat munkagéppel láttak neki a Koloszvártól északnyugatra fekvő dombok legyalulásának. Több száz munkás és több tucat kamion dolgozik most az észak-erdélyi autópálya eme szakaszán.

A Spedition UMB – Tehnostrade román cégtársulás nagy erővel látott neki a Magyarnádas és Szilágyzsombor közötti 30 kilométeres sztrádaszakasz építésének. A társulásnak összesen 42 kilométernyi pálya megépítésére van szerződése, Magyarnádastól Vaskapuig (Poarta Sălajului).

A peundemerg.ro internetes fórum egyik felhasználója drónnal készített felvételeket töltött fel, amelyek lenyűgözőek. Több tucat munkagéppel láttak hozzá a Kolozsvártól északnyugatra fekvő dombok legyalulásának, és a románai autópályák építkezésein nem szokványos gyors iramban haladnak a munkálatok.

Horațiu Cosma, a szállítási minisztérium államtitkára február elsején tett látogatást az építőkezésen, és azt nyilatkozta akkor, hogy a vállalkozó készen áll elkezdeni a terepmunkát.

“A román UMB építkezési vállalat  teljes erővel nekilátott a terepmunka megszervezésének Kolozsvár mellett, a Magyarnádas és Szilágyzsombor között épülő 30 kilométeres sztrádaszakaszon. A szerződés értéke 1,4 milliárd lej.

100 munkagéppel dolgoznak: megszervezik az építőtelepet, kiépítik a munkautakat, zajlik az archeológiai kutatás. Az elkövetkező időszakban befejezzük a terület-kisajátításokat, és minden engedélyt megszerzünk, hogy a projekt sínre kerüljön” – idézte a hotnews.ro Horațiu Cosma államtitkárt.
 

A Magyarnádas és Szilágyzsombor közötti 30 kilométeres szakasz építésére szeptember 22-én írták alá a szerződést az UMB által vezetett cégtársulással, korábban pedig szintén ez a cégtársulás szerződött a Szilágyszombor és Vaskapu közötti 12,2 kilométer sztrádaszakasz megépítésére. Így a román cégtársulás 42 kilométernyit épít meg az észak-erdélyi autópályából.

 

A3-as sztráda Magyarnádas – Sziágyzsombor:

Hossz: 30,06 km

Vállalkozó: Spedition UMB - Tehnostrade – Electromontaj cégtársulás         

Szerződés értéke: 1.39 milliárd lej (TVA nélkül) / 9.6 millió euró/km

Szerződés aláírásának időpontja: 2020. szeptember 22.

Kifutási idő: 12 hónap tervezés + 24 hónap kivitelezés

Határidő: 2023 negyedik negyede

Add comment