A munkaerőpiacon a javulás jelei mutatkoznak: szeptemberben 31.000 új állást hirdettek meg, 25%-kal többet, mint augusztusban. Kolozsvár masszívan alkalmaz

Bár a munkaerőpiacon még érződik az utóbbi hat hónap koronavírus-járvány okozta  válsága, fokozatosan kezdenek a javulás jelei mutatkozni, amit mind az álláskeresők, mind a munkáltatók éreznek. Miután néhány hónapig pangott a munkaerőpiac, szeptemberben 31.000 új állást hirdettek meg, és 146 ezer személy keresett állást magának.

"A jelenlegi helyzet még mindig távol áll az ideálistól. Ne felejtsük el, hogy márciustól szemtemberig 1,3 millió munkaszerződést bontottak fel, és csak 800.000 újat kötöttek. Mindennek ellenére, hosszú idő után most ismét van ok az optimizmusra, szeptemberben ugyanis több állást hirdettek meg a munkáltatók, mint az elmúlt 12 hónapban bármikor. A dolgok tehát kezdenek visszatérni a normális kerékvágásba” – mondja Bogdan Badea, az eJobs Románia vezérigazgatója.

Szeptemberben augusztushoz képest 25%-kal emelkedett az állások száma, továbbra is Bukarestben, Kolozsváron, Temesváron, Brassóban, Iaşiban és Konstancán hirdették meg a legtöbb munkahelyet. Az állásokra való rákeresések száma fokozatosan és folyamatosan nőtt hónapról hónapra, elérve az 1,4 milliót. “Szeptemberben 146 ezernél több személy keresett munkát, ezek közül 30.000 vagy évek óta nem volt aktív, vagy nem volt eJobs-fiókja. Egyébként ez volt a havi átlag az elmúlt időszakban: 25.000-30.000 olyan álláskereső, aki életében először keres munkát, vagy hosszú idő után akar munkahelyet váltani. Sokan közülük nagyon fiatalok, 18 és 24 év közöttiek, számukra pedig a jó hír az, hogy a kis- és középvállalkozók és a start-upok ismét elkezdtek jelentős mennyiségben munkaerőt toborozni” – magyarázza Bogdan Badea a bursa.ro szerint.  

Szeptemberben a legtöbb állást a kereskedelemben, illetve a szállításban, közigazgatásban hirdették meg.

Add comment