A Monostor belefullad a kocsitengerbe. A kolozsváriak parkolóházat akarnak a TVR Meziad utcai, használatlan telkére

A Monostor, Kolozsvár legnagyobb lakónegyede belefulladt a kaotikusan, minden szabad négyzteméteren leparkolt autók tengerébe. Az akut parkolóhiány miatt a kolozsváriak ott hagyják kocsijukat, ahol tudják: a járdán, az úton. Így több sétányon a gyalogosoknak már nincs is hely.

Egy ilyen helyzetről számolt be egyik kolozsvári lakos is a Putna/Iezer/Meziad/Ciucaș/Clăbucet utcák környékén. A polgár megoldást is javasol a városvezetésnek: egy parkolóház építését a volt 6-os számú iskola helyén.

„Van egy épület, a volt 6-os iskoláé, amelynek telke elegendő lenne egy nagyméretű parkolóház felhúzására, amelyben helyet kaphatnának mindazok a személygépkocsik, amelyeket jelenleg a járdákon parkolnak le. Az épületben nincs semmiféle tevékenység, csak szavazókörzetnek használják választásokkor. Nagyon hasznos beruházásnak bizonyulna a környéken lakók számára, de még a fentebb, a Parang utcán lakók számára is” – írja a lakos.

 

A polgármesteri hivatal eddig már négy parkolóházat épített a Monostori negyedben, de egyiket sem ezen a környéken. Ezek egyike a Mogoșoaia, a másik a Negoiu utcában van, kettő pedig a Primăverii utcán. A Meziad, Ciucaș, Clăbucet sétányokon pedig nem lehet mozogni a kaotikusan leparkolt gépkocsik miatt.

”Rengeteg kocsi van a környéken, a járdák folyamatosan tele vannak parkoló autókkal, a gyalogosok kénytelenek az úton haladni, a forgalomban. A babakocsik tologatásáról itt nem is lehet szó” – jelzik a kolozsváriak.

A szóban forgó telek helyzetét Emanuel Ungureanu parlamenti képviselő is megemlítette. Ő azzal vádolja Doina Gradeát, hogy el akarja cserélni a monostori telket egy bukaresti, a Dorobanților sugárúton levő telekkel.

„ Doina Gradea, a TVR elnöke el akar lopni egy 4000 négyzetméteres, a Meziad 4 szám alatt levő telket a kolozsvári TV szerkesztőségétől, hogy elcserélje azt egy 300 négyzetméteres, a fővárosi Dorobanților úton levő telekkel! Hogy mindenki megértse: a Román Televizíó el akar cserélni egy közel 2 millió eurót érő kolozsvári telket egy 750.000 eurós bukaresti telekért. Jelenteni fogom a DNA-nál ezt az üzletet, amely nagyon korupciógyanús! Gradea több mint egymillió euróval akarja megrövidíteni a Román Televizíót, és erre az igazságszolgáltatásnak azonnal lépnie kell. A TVR-t közpénzekből tartják fenn, és ezeket a pénzeket kiszórják az ablakon a Gardeához hasonlóan politikailag kinevezett emberek. Azonnal meg kell ezt állítani, Gardeát pedig meneszteni kell! Ezen a kolozsvári telken, a Meziad utca 4 szám alatt lezserül fel lehet húzni egy modern székhelyet a kolozsvári TV számára, de egy óvodát, bölcsödét is a környéken lakók számára. A 4000 négyzetméteres telek elég nagy eme beruházásokra!” – írta Emanuel Ungureanu a Facebookra.

A Meziad 4 szám alatt levő területet, amely összesen 7572 négyzetméteres, 2006-ban adta oda a TVR-nek a kolozsvári polgármesteri hivatal, cserében a sétatéri Kaszinó épületéért és egy 3806 négyzetméteres telekért.

Add comment