Molnár Géza epidemiológus: A társadalmi távolságtartás betartására április végéig mindenképp szükség van

Molnár Géza, a híres kolozsvári epidemiológus rávilágít a koronavírus világjárvány néhány fontos és érdekes aspektusára. Az Adrian Dohotaru független parlamenti képviselővel folytatott beszélgetésben az epidemiológus elmagyarázta, miért hoztak meg bizonyos országok szigorú intézkedéseket, mások meg nem. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egyes országok pánikban hoztak meg bizonyos intézkedéseket.

Ami a Románia által elrendelt intézkedéseket illeti, Molnár Géza úgy véli, hogy ezek megfelelőek és idejében hozták meg őket.

A kolozsvári szakorvos szerint a társadalmi távolságtartás hasznos és kötelező, akárcsak a személyes higiénia és hozzáállás. A társadalmi távolságtartást azonban nem szabad túl sokáig fenntartani. A gazdaságot pedig újra kellene indítani.

„A társadalmi távolságtartás most még szükséges, de nem szabad sokáig fenntartani, enyhíteni kell rajta fokozatosan, pont, ahogyan bevezették. Fenn kellene tartani április végéig, legkésőbb május elejéig. Nem tudom azonban, mi lesz a helyzet a szükségállapottal, annak esetleges meghosszabbításával. (...) Oltalmazni kell az egészségügyi szolgáltatásokat, ugyanakkor biztosítani kell azokat. A gazdaságra is gondolni kell, és – bár nem értek ehhez a dologhoz – újra kell indítani bizonyos ágazatokat, mivel már így is elég visszafogottak a gazdasági  előrejelzések” – mondta Molnár Géza.

Adrian Dohotaru és Molnár Géza beszélgetését meg lehet hallgatni lentebb: 

Add comment