Megjelent a Hivatalos Közlönyben a rendelet, amely kötelezi a tanárokat és a diákokat az online oktatásban való részvételre. Az ombudsman néhány kérdés tisztázására kérte fel az oktatási tárcát

A miniszteri rendelet, amely kötelezi a tanárokat és diákokat, hogy az online tanórákat megtartsák, illetve részt vegyenek rajtuk, megjelent a Hivatalos Közlönyben. Ez pedig azt jelentheti, hogy a jogszabály hatályba lépett, írja az edupedu.ro.

A rendelet az online oktatás minden szereplőjére kiterjed: a tanulóra, a tanárra, a hatóságokra és a szülőkre.

Többek között a követkető szabályok érvényesek:

  • Az online órák kötelezőek a tanulók és a tanárok számára, és ezeket monitorizálják
  • A pedagógusok kötelesek visszajelzést kérni a szülőktől és a diákoktól
  • Az iskola laptopot helyezhet letétbe a szülőnél, amit a diák használ, azonban, ha az elromlik, fizet érte

A tanárok a megtartott online órák alapján kapnak fizetést.

A Nép Ügyvédje felkérte az oktatási minisztériumot, hogy magyarázza el, hogyan fogja gyakorlatba ültetni a kötelező online tanítást: honnan lesz pénz számítógépekre, mikor készítik fel a tanárokat, mi fog történni falun.

Az edupedu.ro szerint az ombudsmani hivatal néhány részlet tisztázására kérte fel pénteken a tanügyi tárcát. A  hivatal szerint ugyanis az utóbbi napokban több beadvány is beérkezett a kötelező online tanítással kapcsolatban, többek között a tanulók országos szövetségétől.

A hivatal többek között azt kéri a tárcától, hogy tisztázza, mikor tartják az online oktatásra a felkészítőket a pedagógusok számára, milyen pénzből biztosítják az online tanítást és tanulást biztosító eszközök beszerzését és mi lesz azokban a falvakban, ahol nincs internet hozzáférés, és van-e pontos kimutatása arról, hogy hány vidéken élő diáknak nincs hozzáférhetősége mindehhez.   

A Nép Ügyvédje listájának utolsó pontjában pedig ez áll:

„Tekintve, hogy a miniszteri rendelet nem tér ki erre, felkérjük az oktatási tárcát, hogy tisztázza, milyen helyzetekben válik kötelezővé a digitális oktatás”. 

Add comment