A media jövőjét a közösségi hálózatok kontextusában taglaló könyve jelent meg Liviu Alexa újságírónak

Liviu Alexa kolozsvári újságírónak, egy regionális hírportál-hálózat és az NCN tv-csatorna tulajdonosának a közelmúltban jelent meg a médiáról szóló könyve, amelyben a közösségi hálózatok összefüggésében foglalkozik a sajtóval. Túl a provokatív címen (A Jóisten likeolt engem a Facebookon), és a kissé erős borítóképen, amely papként ábrázolja őt, kereszt helyett a Facebook logóval, biblia helyett pedig az Instagram-jelzéssel, a könyv alapját képezheti a médiáról szóló vitáknak, annak, hogy mivé lesz a sajtó egy olyan világban, amelyben a közösségi hálózatok, úgy tűnik, mindent elnyelnek, tájékoztat a turdanews.net.

”Merészségnek tűnhet, hogy alig 41 évesen könyvet írj a médiáról és annak bizonytalan jövőjéről, én azonban nagy merész vagyok, és ebben a könyben nem csak a sajtóról van szó, hanem rólunk, a mi generációinkról, akiknek az a szerencsétlenség jutott részül, hogy most, 2021-ben szembe kell néznünk nem csupán egy, hanem egyszerre két válság kihívásaival és következményeivel is: a COVID-19-járvánnyal és a közösségi médiaplatformok és a technológia egyre nagyobb térnyerésével.

Ez egy olyan könyv, amelyben olyan dolgok mélyreható újraértelmezését javaslom, amelyekről azt hitték, hogy ismerik, és feltárom önökkel együtt azokat a most zajló változásokat, amelyek alapvetően meghatározzák a jövőnket. Meggyőződésem, hogy a könyvet olvasva, jelentősen megváltozik az a mód, ahogyan a világot látják és megélik. Az idő már nem türelmes velünk, és a művészettel, a mozi világával, a gazdasággal és a közösségek egészségi állapotával sem, még a pornográfiának is alkalmazkodnia kell hirtelen a közösségi hálózatok “új világához” – vallja Alexa.

A könyvet Daniel David, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektora is méltatta, kijelentve, hogy a kötet elgondolkodtat, gondolkodásra ösztönöz.

”Liviu Alexa az igazság különböző aspektusait kutatva saját jelentéseket konstruál, amelyeket megoszt az olvasóval is. Egyesek el fogják azokat fogadni, mások pedig, elutasítva a benne foglaltakat, új jelentéseket fognak maguknak konstruálni. Végül azonban, paradox módon, a könyv betölti kulturális szerepét, függetlenül attól, hogy az emberek egyetértenek-e, vagy sem a szövegével. Emellett – és ez az, ami nekem nagyon tetszik - a szöveg nem a két paradigma (herakleitoszi/ioniai vs. parmenidészi/eleai) kényszerű szintézisével áll elő az adott terület (média) megközelítésében, hanem meghagyja ezt kihívásként azok számára, akik ennek szükségét érzik és/vagy képesek rá!” – mondja Daniel David.

A könyv megrendelhető a www.liviualexa.com honlapon a szerző egy korábbi verseskötetével együtt, melynek címe: “Hogyan legyen orgazmusod 3,5 lépésben”.

Add comment