Lesz még egy úszó gát a Szamoson. Mennyire (nem) hatékony Șurubaru jelenlegi gátja - VIDEÓ

Egy újabb gátat szerel fel a Kis-Szamoson az úszó hulladékok felfogására a kolozsvári polgármesteri hivatal. Jelenleg már van egy ilyen úszó gát a Kis-Szamoson, a Dónát negyed végén. A “felfújható” gátat Gheorghe Șurubaru városmenedzser javaslatára helyezték el. A gát több-kevesebb hatékonysággal működik: már a kihelyezése óta a vízáramlattal érkező hulladéknak csak egy része akad fel benne, a másik része vagy alatta, vagy mellette húz el, és néhány száz méterrel lennebb, a vegetáció alkotta szigetecskékben fut zátonyra.

Egy hasonló gáttal nem fogják tehát megoldani a Kis-Szamosba dobott szemét problémáját.

Az alábbi felvételeken látszik, mennyire hatékony a jelenlegi gát:

 

A második gátat a civil szféra kérésére szerelik fel. Az SOS – a mi Szamosunk egyesületnek elküldött válaszban a polgármesteri hivatal képviselői azt állítják, hogy időszakosan tisztítják a folyó két partját.

“A benyújtott panaszainkra válaszul Kolozsvár polgármesteri hivatala bejelentette, hogy takarítják a partokat, és felszerelnek még egy gátat a hulladékok kifogására.

Nem tudjuk, milyen mértékű a takarítás, az azonban bizonyos, hogy kis lépéseket tettek előre.

Mi azt szeretnénk elérni, hogy a folyó partján végig, 40 kilométer hosszan bicikli- és gyaogosösvények legyenek zöld övezetes keretben, ne legyenek kerítések, hogy az emberek nyugodtan lesétálhassanak a Szamoshoz, és ezzel csökkentsük a szemetelést.

A válasz a következő: „Válaszul panaszukra, mely szerint a Kis-Szamos medre és partjai tele vannak hulladékokkal, amelyek bejutnak Kolozsvárra is, és szennyezik a vizet, a következőkről tájékoztatunk:

  1. A kolozsvári polgármesteri hivatal a Szamos-Tisza Vízügyi-medence Igazgatósággal közösen több ízben kitakarította a Kis-Szamos medrét és partjait Kolozsvár környékén;
  2. Szintén a vízügyi medence igazgatóságával közösen tervbe vettük egy második gát kihelyezését is a Kis-Szamosra, hogy az úszó hulladékokat felfogja;
  3. A polgármesteri hivatal és a Szamos-Tisza Vízügyi-medence Igazgatóság ugyanakkor monitorozza és időszakosan kitakarítja a Kis-Szamost Kolozsváron, hogy a víz tisztaságát megőrizze” – tájékoztattak az SOS - a mi Szamosunk egyesület képviselői.

Add comment