Kötelező a védőmaszk használata Kolozs megyében

Kolozs megyében kötelezővé vált a védőmaszk használata a nyílt köztereken is, miután a Kolozs Megyei Prefektusi Hivatal jóváhagyta ezt az intézkedést a vészhelyzeti bizottság megbeszélését követően. A liberális polgármester által vezetett Kolozsvár követi tehát a központi egészségügyi hatóságok által javasolt, és az ország legtöbb megyéjében és településén alkalmazott, szigorú intézkedéseket annak érdekében, hogy a járvány terjedését megfékezzék, és, hogy biztosítsák a rövid időn belül bekövetkező helyhatósági választások  megfelelő körülmények között való megszervezését.

A Kolozs megyei vészhelyzeti bizottság augusztus 5-ei ülésén úgy döntött, hogy augusztus 8-án éjféltől kötelezővé válik a védőmaszk használata a zsúfolt, nyílt köztereken, így szabadtéri kulturális, szabadidős vagy vallásos rendezvényeken, minden  éven felüli személy számára a nap bármely órájában, a veszélyhelyzet ideje alatt, tájékoztat a prefektusi hivatal.

Az egészségügyi jellegű döntés értelmében Kolozs megye felvállalta a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott szigorú intézkedéseket. A prefektusi hivatal azonban sajnálatos módon nem tért ki tájékoztatásában a különböző betegségekben szenvedő emberek csoportjára, például az asztmásokra, akik kivételt képezhetnek ezen szabály alól.

A védőmaszk használata tehát KÖTELEZŐ.

A települések önkormányzatainak ugyanakkor azonosítaniuk kell a piacokat – élelmiszer, auto, állat – és vásárokat, bazárokat, amelyek területén szintén kötelező lesz a védőmaszk viselete, és augusztus 10-éig közölniük kell ezek listáját a megyei vészhelyzeti bizottságnak, tájékoztattak még a prefektusi hivatal képviselői.

Toni Neacșu ügyvéd, volt bíró és a CSM tagja azonban kimutatta, hogy ez az intézkedés TÖRVÉNYTELEN

”A 2020. július 31-ei 588-as kormányhatározat, amely lehetővé tette ezen intézkedések helyi jelleggel való meghozatalát, törvénytelen, ellentmond a 2020/55-ös törvénynek. A törvény meghatározza, hogy a veszélyhelyzet idején milyen intézkedéseket lehet meghozni. Mivel a szóban forgó jogszabály törvény, és az alkotmány előírja, hogy emberi jogokat csak törvénnyel lehet korlátozni, a kormánynak nem áll jogában semmibe venni az előírásait, hanem alá kell vetnie magát azoknak. A kormány nem találhat ki más intézkedéseket a járvány korlátozására, mint amelyek az illető törvényben szerepelnek. Ami a védőmaszk használatát illeti, a 2020/55-ös törvény 13. cikkelye azt engedi meg a kormánynak, hogy (csakis miniszteri rendeleteken keresztül, és semmi esetre sem helyi szintű bizottságok határozata nyomán) azt kötelezővé tegye “a nyilvános zárt terekben, tömegszállítási eszközökön, boltokban és a munkahelyen”. Jelen esetben tehát, az alaptörvény értelmében és hatáskörének megfelelően, a kormány nem rendelheti el a védőmaszk kötelező használatát máshol, mint amit az idevágó törvény előír. 

A július 31-ei 2020/588-as kormányhatározat nem állná ki a törvényességi próbát a közigazgatási bíróságon, mivel nyilvánvaló módon ellentmond a 2020/55-ös törvény 13. cikkelyének. Emiatt könnyű lesz hatálytalanítani minden helyi szinten meghozott ilyen jellegű határozatot, mivel a közigazgatási jogszabályoknak alá kell vetniük magukat a törvényeknek. “- írta Facebook-bejegyzésében Toni Neacșu ügyvéd, volt törvényszéki bíró és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács volt tagja.

Add comment