A koronavírus miatt naponta bekövetkezett halálesetek átlagos száma megegyezik a cukorbetegség előidézte elhalálozások számával, azonban csak a 11. helyet foglalja el a halálokok listáján Romániában

Romániában naponta valamivel több mint negyedmillió személy hal meg. Pontosabban 250.000 és 260.000 közötti az elhalálozások száma. A legtöbben rákos daganatokba halnak bele, majd a szívbetegségekben és agyérbetegségekben szenvedők következnek. A HotNews.ro elemezte az utóbbi három év hivatalos statisztikai adatait a halálozások okáról, belefoglalva az elemzésbe a COVID-19 előidézte elhalálozásokat is (február 16-a és április 19-e között).

A számítások szerint a koronavírus miatt naponta bekövetkezett halálesetek átlagos száma megegyezik a cukorbetegség előidézte elhalálozások számával, további 4 elhalálozási okot pedig megelőz.

Igaz azonban, hogy a dolgokat árnyalni kell, mivel egy 90 éves, cukorbetegségben szenvedő és magas vérnyomással küzdő páciens esetében, aki megfertőződött koronavírussal, nehéz lenne megmondani, hogy kizárólag a COVID-19 okozta a halálát, annak ellenére, hogy a nyilvántartásba így vezetik be.

Jó lenne tudni és tudatosítani a következőket a koronavírus-hisztériával kapcsolatban:

  • Az EU országai közül Románia regisztrálja a legmagasabb mortalitási rátát a kezelhető betegségek terén, mutat rá az Európai Bizottság elemzése. Minden 100.000 lakosból 208 kezelhető betegség miatt hal meg. Sok esetben megelőzhető lett volna az elhalálozás; az ilyen elhalálozások gyakorisága terén Románia a negyedik helyen áll az EU-ban Litvánia, Lettország és Magyarország után. Ami a várható élettartamot illeti, Románia ezen a téren is rosszul áll: nálunk ez az egyik legalacsonyabb az Unióban. Míg az uniós átlag 80,9 év, addig Romániában 75,3 év.
  • Romániában háromszor annyian halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben, mint rákban, mondta  Dragoş Vinereanu orvos, a Román Kardiológiai Társaság elnöke, egy múlt heti sajtótájékoztatón.
  • "Míg Európában a szívbetegségek az elhalálozások mintegy felét okozzák, addig Romániában sokkal rosszabb a helyzet, kétharmadot tesz ki ez a halálok, azaz háromszor haladja meg a rák okozta elhalálozásokat (ez utóbbi az elhalálozások 19 százalékáért felelős). A szív- és érrendszeri betegségek jelentik tehát a legnagyobb problémát a romániai egészségügyi rendszernek. Romániában a várható élettartam 8 évvel alacsonyabb a férfiak esetében, illetve 5 évvel a nők esetében, mint az Unióban. (…) Nagyon meglepő volt a szív- és érrendszeri betegségek előidézte halálesetek számának alakulása 2001 és 2016 között. Bár Románia lakossága megközelítőleg 12%-kal csökkent az említett időszakban, a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálesetek száma csupán 7%-kal csökkent, ami, ha figyelembe vesszük a demográfiai csökkenést, azt jelenti, hogy az esetek száma nőtt. Ez mind a férfiakra, mind a nőkre érvényes” – mondta Dragoș Vinereanu.
  • Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magas vérnyomás jelenleg 7,4 millió pácienst érint Romániában, azaz a felnőtt lakosság 45%-át.

Add comment