A kormány megmenti a BBTE-t a forró gesztenyétől, melynek neve kolozsvári U

A kolozsvári „U” nem kerül át a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) alárendeltségébe, hanem továbbra is az oktatási minisztérium fennhatósága alatt marad.

Bár a kormány bejelentette azon szándékát, hogy minden egyetemi sportklubot áthelyeznek az egyetemek alárendeltségébe, és az utóbbiaknak a megszabott határidőig ki kell nyilvánítaniuk erre való hajlandóságukat, a kormányhatározat értelmében a kolozsvári „U” (másik 17 klubbal együtt) az oktatási tárca fennhatósága alatt marad, bár a BBTE hajlandó lett volna átvenni azt.

Ha a klub átkerült volna az egyetemhez, a rektornak ki kellett volna neveznie a klubigazgatót a tisztségre kiírt versenyvizsga nyomán a jogszabály hatályba lépésétől számított 3 hónapon belül. A felsőoktatási intézmények fennhatósága alá kerülő klubok igazgatóit a rektor nevezheti ki, illetve menesztheti tisztségéből, a törvény előírásainak megfelelően.

A kormányhatározat értelmében 12 sportklubot áthelyeznek az egyetemek alárendeltségébe, míg 18 klub az oktatási minisztérium fennhatósága alatt marad.

Többek között a következő sportklubokat finanszírozzák továbbra is az oktatási minisztérium költségvetéséből: kolozsvári Universitatea, a bukaresti Sportul Studentesc, a craiovai Universitatea Sportklub, a galaci Universitatea Sportklub.

A következő sportklubok kerülnek át az egyetemekhez:

Add comment