Kolozsváron 3 ezrelék alá esett a fertőzöttségi ráta. Újranyithatnak a vendéglők, mozik és előadótermek

Kolozsváron 2,98 volt szerdán a 14 nap alatt regisztrált új fertőzöttek száma ezer lakosra vetítve. Ennek következtében megnyithatnak a vendéglátó egységek belterei, a mozik és az előadótermek kapacitásuk 30%-ában.

Az intézkedések 14 napra érvényesek azzal a feltétellel, hogy a mutate ne haladja meg ismét a 3 ezreléket. A következő napon ismét elemzik a 14 napos időszakot. Ezeket a működési forgatókönyveket 14 naponként újraelemzik. Kivételt képeznek azok a települések, amelyek egy szabadabb forgatókönyvből egy szigorúbba lépnek át, mert ebben az átállást 48 órán belül elrendelik – jelentette ki Tasnádi Szilárd prefektus.

Azokon a településeken, ahol a 14 nap alatt regisztrált új fertőzötek száma meghaladja az 1,5-öt ezer lakosra vetítve, de nem haladja meg a 3-at, a következő intézkedések érvényesek 14 napig:

  • a) működhetnek a mozik, színházak, előadótermek kapacitásuk 30%-át kihasználva;
  • b) tilos a drive-in típusú előadások megszervezése;
  • c) megnyithatnak a vendéglátó egységek – vendéglők, kávézók – belterei és kapacitásuk 30%-át használva működhetnek. Ezek 6 és 22 óra között tarhatnak nyitva.
  • d) szintén kapacitásuk 30%-án működhetnek a szállodákban, panziókban levő vendéglők és kávézók reggel 6 és este 22 óra között.
  • e) a c) és d) pontban felsoroltak érvényesek azokra a vendéglátó egységekre is, amelyeknek helyisége félig nyitott, azaz legalább két fala, illetve teteje van.
  • f) engedélyezett az élelmiszerek készítése, árulása és fogyasztása, illetve az alkoholos és nem alkoholos italok árulása és fogyasztása a szabadtéren erre a célra kiképzett helyeken (teraszokon) azzal a feltétellel, hogy az asztalok között legalább 2 méter távolságnak kell lennie, egy asztalnál pedig legtöbb 6 személy foglalhat helyet amennyiben nem ugyanazon családhoz tartoznak. Az egészségügyi óvintézkedéserók betartása kötelező.
  • g) nem működhetnek a bárok, klubok és diszkók;
  • h) kapacitásuk 30 százalákát kihasználva működhetnek a játéktermek, betartva az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) határozatában megszabott nyitvatartási programot. 

Add comment