A kolozsváriak PATKÁNYOK jelenlétére figyelmeztetnek több lakónegyedben is. Șurubaru a lakótársulásokat hibáztatja

A teljes helyi sajtót bejárták már a Mărăști téri szemeteseknél feltűnő patkányokról készített fotók. Később az is kiderült, hogy a város más lakótelepein is láttak patkányokat, bár Gheorghe Șurubaru városmenedzser azt állította, a Mărăști lakótelepi incidens elszigetelt eset. Șurubaru azt is mondta, hogy a kolozsvári városháza megteszi a kötelességét a patkányirtást illetően, és hogy a rágcsálók a tömbházak alagsorában tanyáznak.

„Előrebocsátom, hogy elszigetelt esetről volt szó. Kiszálltak a helyszínre a városháza sürgősségi helyzetekkel foglalkozó csapatai, alaposan megvizsgálták a környéket. Próbálták megtalálni, honnan mennek oda a rágcsálók, mert az világos volt, hogy nem abban a szemétházban tanyáznak. Lehetséges, hogy a tömbházak alagsoraiban, pincéiben van a fészkük. Meg szeretném ismételni, hogy a lakótársulásoknak kötelességük patkányirtást végeztetni erre szakosodott cégekkel a tömbházak alagsorában, pincéjében. A törvény három patkányirtást ír elő évente: március-áprilisban, október-novemberben és decemberben. Ezekben a hónapokban ugyanis a vegetáció alacsony, és a művelet így hatékonyabb. Ki kell helyezni a méreggel teli dobozokat, a mérget időközönként pótolni, vagy cserélni kell. Az önkormányzat városszerte körülbelül 15.000 ilyen dobozt helyezett ki a közterületre, ezzel több mint 5 millió négyzetméternyi terület védve van” – állítja Șurubaru. 

A kolozsváriak által benyújtott panaszok azonban ellentmondanak a városmenedzser szavainak. A lakók a Monostoron, a Györgyfalviban és a Hajnal negyedben is láttak patkányokat. A lakosság a polgármesteri hivatal honlapján jelezte ezeket az eseteket.

Sok egeret és patkányt láttam az utóbbi időben a Pasteur utcán, reggel, munkába menet, este, hazatéréskor! Nem lehetne rágcsálóirtást végezni még mielőtt jobban elszaporodnának?

Az itt található zöldövezet folyamatosan tele van rothadó vegetáció törmelékkel, amit a növényzet nyírását végzők hagynak hátra. Ott hagyják a lenyesett növényzetet, amit aztán csak a mi ismételt panaszainkra gyűjtenek be, sokszor hetek után. De nem csupán a vegetáció hulladék csúfítja el a zöldövezetet, folyamatosan akad a járókelők által elhajigált szemét is. A vegetáció hulladék egy hét után rothadni kezd, és az elmúlt napokban már patkányokat is láttam ott!

A patkányok elözönlik a Mărăști téri lakótelepet, de más negyedeket is. Mikor oldják meg a problémát?

Tucatjával futkároznak a patkányok a szemeteskukák között.

Íme, ezeket rótták fel a kolozsváriak a városházának az elmúlt hónapban.

Add comment