A kolozsvári szülők szerint „megdöbbentő, hogy nem szünetel a tanítás a nagyszámú beteg gyermek miatt egy-egy osztályban”

A kolozsvári szülők aggódnak amiatt, hogy az iskolákban nagyon sok gyermek betegedett meg légúti fertőzésben vagy akár influenzában, de ennek ellenére nem szünetel a tanítás az osztályokban.

Az egyik anyuka elmondta nekünk, hogy kislánya osztályában 12 gyermek hiányzik jelenleg, a párhuzamos osztályban pedig három influenzaesetet is diagnosztizáltak, és ezeken kívül is hiányoznak még gyerekek. Egy másik iskola egyik elemi osztályában 14 gyerek hiányzott egyszerre.

„A Şincai iskolában a 8. C-ben 12 hiányzó volt a múlt héten. A 8.A-ban három gyereket influenzával diagnosztizáltak, de rajtuk kívül is többen hiányoztak. Az Eminescu iskolában két héttel ezelőtt volt olyan elemi osztály, hogy 14 hiányzó is volt. Meg vagyok döbbenve, hogy ennek ellenére nem függesztik fel ideiglenesen a tanítást ezekben az osztályokban”  - adott aggodalmának hangot a szülő.

Valentin Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelő tájékoztatott, hogy pénteken 54 tanuló és 7 tanár volt otthoni karanténban, 9 iskolában pedig részlegesen szünetelt a tanítás, ez az intézkedés összesen 422 tanulót érintett. 211 influenzagyanús, illetve 11 tüdőgyulladásos gyerek van, mutatott mág rá a főtanfelügyelő.

A szabályok értelmében akkor rendelhetik el a tanítás ideiglenes felfüggesztését valamely osztályban, ha 3 influnenzaesetet regisztrálnak az osztályközösségben. Az iskolát pedig akkor lehet ideiglenesen bezárni, ha három egymást követő napon a tanulók 20%-a hiányzik, mert influenzát diagnosztizáltak náluk. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha a fél osztály hiányzik, de a tanulóknál nem azonosítják a grippét, a tanítást nem függesztik fel, hanem az tovább zajlik a nem beteg gyerekekkel.

Add comment