A kolozsvári igazságszolgáltatás elhallgattatja a sajtót. Igazságtalan ítélet az Alexa-Metz perben. Miért hagyták figyelmen kívül a tényeket?

Két évvel ezelőtt a befolyásos üzletember, Daniel Metz, az NTT Data vezérigazgatója sajtótájékoztatón nyilvánosan zsarolással és nyomásgyakorlással vádolta meg Liviu Alexa újságírót, anélkül azonban, hogy bizonyítékokkal támasztotta volna alá kijelentéseit, akár akkor, akár később. Mi több, az üzletember Facebook-oldalán nyilvánosan arra biztatja a kolozsváriakat, hogy erőszakosan lépjenek fel az újságíróval szemben, az üzletemberek pedig gazdaságilag bojkottálják az Alexa tulajdonában levő lapot és televíziós csatornát. A nyilvánosság előtt tett konkrét fenyegetések ellenére az Alexa rendőrséghez benyújtott feljelentése a levegőben maradt.  Az újságíró a bíróságnál kereste az igazát Daniel Metz üzletemberrel szemben, kártérítést követelve a Metz általi gazdasági bojkottra való felhívás eredményeként okozott károk miatt. December 10-én robbant a bomba, megjött az ítélet.  A kolozsvári bíróság nem végleges ítélete értelmében Alexának kell 3000 eurót kifizetnie úgynevezett erkölcsi kártérítésként és törölnie kell a lap internetes oldaláról egy cikket, egy nyílt levelet, amelyet Alexa az NTT Japán vezérigazgatójához címzett.

„Egész egyszerűen sokkolt ez az ítélet. Szerintem ez egy nagyon veszélyes tendencia, hogy a kolozsvári igazságügi palota EGYES bírái, akik egész egyszerűen utálják a sajtót, vagy engem, személyes utálatukat átviszik az ítéletekbe is.  Hihetetlen számomra, hogy Daniel Metz, az igazságszolgáltatásban befolyással bíró gazdag üzletember büntetlenül megússza azt, hogy sajtótájékoztatón nyilvánosan egy médiaintézmény elleni gazdasági bojkottra buzdít, de nekem és médiatrösztömnek pedig fizetnünk kell nem létező erkölcsi károkért, pedig minket értek károk kijelentései miatt. Nagyon sajnálom, hogy a kolozsvári igazságügyi palota egyes bírái politikai, vagy más parancsoknak engedelmeskednek. Feltevődik hát a jogos kérdés, hogy a kolozsvári sajtónak szabad-e még oknyomozó riportokat publikálni, megengedik-e még a tisztelt bírák, hogy oknyomozói újságírást folytassunk, lerántsuk a leplet a korrupcióról vagy a társadalmi méltánytalanságokról. Figyelembe véve azonban az utóbbi bírósági ítéleteket, amelyekben egyes kolozsvári újságíróknak részük volt, úgy vélem, hogy nem. Itt most nem egy igazságtalan ítéletről, vagy Alexáról van szó, hanem a nem meghunyászkodó sajtó ellen irányuló veszélyes tendenciáról” – nyilatkozta Liviu Alexa újságíró.

Add comment