A kolozsvári csapvíz biztonságosan fogyasztható. A Tarnica tóba dobott gyógyszerek nem rontottak a víz minőségén

A Szamos Vízügyi Igazgatóság biztosított arról, hogy nem változott a tarnicai víztározó vízének minősége a tóba bedobott gyógyszerek miatt.

Február 23-án délután ugyanis nagyobb mennyiségű gyógyszert fedeztek fel a Tarnica tó partján, és részben a vízben. A gyógyszerek egy része kartondobozokban hevert.

A gyógyszerek felfedezése után rövid időn belül kiszálltak a helyszínre a Szamos Vízügyi Hatóság képviselői. Mind a parton heverő, mind a vízbe jutott kis mennyiségű gyógyszer eredeti, műanyag fóliában, csomagolásban volt, így a veszélyes hulladék nem érintkezett a vízzel.

A hely, ahol a gyógyszereket találták, mintegy 300-500 méterre van a vízbefogó és víztisztító toronytól, és mivel a Tarnica tóban több mint 70 millió köbméterre tehető vízmennyiség van, gyakorlatilag nulla volt annak az esélye, hogy a vízbe kerülő, műanyag fóliában levő gyógyszermennyiség rontson a tározó vízének minőségén.  

A biztonság kedvéért azonban azon a délutánon a Szamos Vízügyi Hatóság ideiglenesen leállította Tarnicán a vízbefogást és a melegszamosi tóból látta el vízzel a lakosságot. A Tarnica tó vízéből pedig mintákat vettek.

A szerda reggel kijött eredmények szerint a víz minősége semmiféle módon nem változott a korábbi időszakhoz képest, és a paraméterek jóval a törvény által megszabott alsó küszöbértékek alatt voltak. Így a vízügyi hatóság visszaállította a vízbefogást a Tarnicára.

Az említett időszakban egyetlen percig sem volt kérdéses a kolozsvári, szamosújvári, dési és a vidék több mint 150 vidéki településen élő lakosok ivóvízének a minősége, a víz a továbbiakban is biztonságosan fogyasztható.

 

Add comment