A kolozsvári állatorvosis diákok egy részét Q-lázzal diagnosztizálták. A vírust az állatklinikán ápolt állatok terjesztették el

Az elmúlt hónapokban több mint 20 személyt diagnosztizáltak Kolozs megyében Q-lázzal. A ritka vírusos betegség szimptomái az influenzáéhoz hasonlítanak. A betegek többsége a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem diákja, azonban egyetlen intézmény v agy hatóság sem tájékoztatta a közvéleményt arról, hogy egy fertőző góc van a városban, állítják a G4Media képviselői.

A G4Media.ro képviselői azt mondják, hogy a diákokat neme tájékoztatták idejében a fertőző gócról. „A diákokat nem tájékoztatta hivatalosan az egyetem, nem figyelmeztette, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve, vagy milyen analíziseket kellene elvégezniük, a lehetséges fertőzésről szóló információk csak szóbeszéd nyomán terjedtek az egyetemisták között” – állítják az ügyben jártas  források.

Dr. Mihai Moisescu-Goia, a kolozsvári közegészségügyi hatóság (DSP) igazgatója szerint a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem mellett működő állatklinikákon ütötte fel a fejét a fertőzés.  

„A góc létezett, ezt senki nem vonja kétségbe. Ha nem tévedek, 12 eset volt, illetve 23-at mutattak ki laborvizsgálat nyomán” – mondta a DSP igazgatója. A kórokozó az egyetem állatklinikáján kezelt beteg állatoktól származik. „Az egyik állat beteg volt, valakik pedig nem tartották be a higiéniai és fertőtlenítési előírásokat” – szögezte le Moisescu-Goia.

Kiderült, a DSP nem akarta nyilvánosságra hozni az ügyet, hogy ne keltsen pánikot a lakosságban. „Nem egy veszélyes betegségről van szó, de (...) meg kell hozni az intézkedéseket, hogy ne terjedjen el” – mondta Moisescu-Goia.

A Q-lázzal regisztrált betegek az állatorvosi egyetem diákjai, illetve az állatklinikák dolgozói.Az első esetet május 14-én diagnosztizálták a kolozsvári járványkórházban, a legutóbbit pedig augusztus 20-án, tájékoztatott dr. Violeta Briciu, a járványkórház igazgatója.

„A betegség szimptomái a következők voltak: láz, izomfájdalom, fejfájás, izzadás, köhögés. Egyik betegnél sem léptek fel szövődmények” – nyomatékosította az igazgató.

Az első megbetegedés megerősítését követően az egyetem tájékoztata a közegészségügyi hatóságot a mikróba esetleges jelenlétéről, az intézet pedig mintákat  vett az állatklinikákon. A három minta kimutatta a Coxiella burnetti kórokozó jelenlétét, amely a Q-lázat terjeszti.

„Azt azonban nem sikerült megállapítani, hogy a kórokozó DNS-e élő, vagy halott baktériumtól származik-e” – említi meg dr. Nicodim Fiţ, az egyetem tanára.

Add comment