Kettős mérce, vagy különbözőképpen látják a statútumot? A Kolozs megyei PNL felfüggesztette a párttagságát egy első fokon elítélt polgármesternek, a besztercei szervezet várja a jogerős ítéletet. Șulea és Ogâgău ügye

Traian Ogâgău, Oláhszentgyörgy liberális polgármestere, akit elsőfokon egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, ugyanolyan helyzetben volt, mint a Kolozs megyei Szászfenes elöljárója, aki maga is a PNL tagja. A PNL két megyei szervezetének döntése a két ügyben eltér, bár a párt statútuma egy és ugyanaz.

Horia Șuleát 3 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek elsőfokon egy hóeltakarítási szolgáltatásra vonatkozó szerződés közvetlen, gyanús körülmények között való odaítélése miatt. A PNL Kolozs megyei szervezetének politikai vezetősége úgy döntött, felfüggeszti a szászfenesi polgármestert politikai tisztségeiből, azaz a helyi szervezet elnöki, illetve a megyei szervezet alelnöki tisztségéből, anélkül, hogy a jogerős ítéletet megvárta volna. A Kolozs megyei szervezet vezetősége azt mondták, ők betartották a párt statutúmát, amely előírja bármely tag felfüggesztését, akit a bíróság elítélt.

Traian Ogâgăut egy érdekellentéti ügyben állították bíróság elé, amelyben befolyással való üzérkedéssel vádolják, miután jóváhagyta, hogy apja bérbe vegyen a város tulajdonában levő területeket. Az üdőlőváros elöljáróját elsőfokon egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, illetve három évre felfüggesztették a köztisztviselői tisztségekbe való megválasztásának jogát. Mi több, Ogâgăunak van még egy bírósági ügye a naszódi bíróságon – amely a fent említett ügyben az elsőfokú döntést hozta - biológiai mintavétel megtagadása miatt.

A Beszterce-Naszód megyei szervezetben a statutúmot másként értelmezik. A szervezet elnöke, Ioan Turc úgy véli, hogy Traian Ogâgăut megilleti az ártatlanság vélelme, tekintve, hogy nem született jogerős döntés:

  • Ioan Turc: Kollégámat, Traian Ogâgăut megilleti az ártatlanság vélelme addig, amíg ügyében nem születik jogerős ítélet. Ez egy olyan emberi jog, amelyet nem fogunk megfellebbezni, de nem is akarunk. Egyelőre elsőfokú ítéletről van szó, Taiannak jogában áll fellebbezni ellene.
  • Riporter: Horia Șuleának, a Kolozs megyei Szászfenes község polgármesterének, aki szintén a PNL tagja és szintén elítélték első fokon, a megyei szervezet felfüggesztette párttagságát. A statútum előírásai nem egyformán érvényesek mindenhol? A Kolozs megyei liberálisok azt mondták, hogy betartották a párt statútumát, amely kimondja, hogy fel kell függeszteni a pártból bárkit, aki ellen bírósági ítélet született. Beszterce-Naszód megyében más a statútum?
  • Ioan Turc: Természetesen, nem. Ismétlem, Traian Ogâgău ellen nem született jogerős ítélet, tehát érvényes rá az ártatlanság vélelme.
  • R: És ha a feljebbvteli bíróság megerősíti az elsőfokú ítéletet?
  • Ioan Turc: Erről majd akkor beszélünk. Ezt a döntést nem egy embernek kell meghoznia, van egy politkai bizottság, ahol kimossuk a szennyest, ha van.

Robert Sighiartău, a PNL főtitkára, aki egyébként Berszterce-Naszód megyei, azon a véleményen van, hogy az ügy a megyei szervezetre tartozik, a megyei politikai bizottságnak kell döntenie. Annak ellenére, hogy a szomszédos megyében, ahol a szálakat Daniel Buda és Emil Boc mozgatják, van egy precedens, Sighiartău hangsúlyozza, hogy a PNL-nek egyetlen statútuma van:

„Egyetlen statútum létezik mindenki számára. A Beszterce-Naszód megyei szervezet hozni fog egy döntést. Az ítélet nem jogerős, és remélem, hogy a per nem húzódik el” – nyilatkozta Robert Sighiartău a stiridebistrita.ro portálnak.

Kettős mérce, vagy különbözőképpen látják a statútumot? A PNL Kolozs megyei szervezete felfüggeszti a pártból a polgármestert, akit első fokon elítéltek, Beszterce-Naszód megyében várják a fellebbezési eredményt. Bár a „büntetőügyesek nélküli közélet” az USR szlogenje, a liberálisok is átvették eme felkiáltást, csak éppen tartalom nélkül.

Add comment