Iohannis: A szükségállapotot egy hónappal meg kell hosszabbítani. Jövő héten kiadom a rendeletet

Sajtónyilatkozatot tartott Klaus Iohannis államelnök hétfőn, a kormányfővel és a kabinet több tagjával tartott megbeszélését követően, amelyen a  COVID-19 járvány megfékezésére tett intézkedésekről beszéltek. Az ülés végén az államfő bejelentette, hogy egy hónappa meghosszabbítják a szükségállapotot.

Klaus Iohannis kijelentette:

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy meg kell hosszabbítani a szükségállapotot.

A jövő hét elején kiadom a rendeletet, amellyel egy hónappal meghosszabbítom a szükségállapotot”.

Az államfő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormánynak újra kell elemeznie az állami költségvetést, különösen a kiadásokat:

„A járvány nem csupán a közegészségügy válságát idézi elő, hanem a teljes gazdaságét, ez pedig kihat az állami büdzsére. Valószínűleg jelentősen fog növekedni a költségvetési hiány. Több pénzre van szükség az egészségügyben, de ki kell fizetni a társadalmi segélyeket, kényszerszabadsági juttatásokat, munkanélküli segélyeket is” – tette hozzá Iohannis.

Az államfő nyilatkozatának legfontosabb gondolatai:

„Vontunk egy mérleget az eddigi helyzetről, le akartuk vonni az első következtetéseket a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedésekkel kapcsolatban.

Mérlegeltük az intézkedések eddigi hatását, illetve azt, hogy hogyan kell cselekedni az elkövetkező hetekben.

Az első következtetés az, hogy más országokhoz viszonyítva – és gondolok itt főként Olaszországra, Spanyolroszágra, ahol sok román állampolgár él - nálunk a megbetegedések száma alacsonyabb.

Azonban figyelmeztetnem kell mindenkit: nem érkezett el az ideje a lazításnak. Semmi esetre sem jött el az ideje annak, hogy semmibe vegyük a hatósági rendelkezéseket. Minden szakember, minden orvos azt mondja, hogy a járvány terjedése attól függ, hogy az emberek milyen mértékben tartják be a hatósági rendelkezéseket. Ha nem tartjuk be, sajnos oda juthatunk, mint a többi, fent említett ország.

Egy dolog világos: még nem tetőzött nálunk a járvány. Nincs itt az ideje a lazításnak. (...)

 

Arra a következtetésre jutottunk, hogy meg kell hosszabbítani a szükségállapotot. Felkértem a kormányt, álljon elő javaslatokkal, amelyeket belefoglalhatunk a rendeletbe. A jövő hét elején kiadom a rendeletet, amellyel egy hónappal meghosszabbítom a szükségállapotot.

Úgy döntöttünk ugyanakkor, hogy a szolidaritás nevében egy orvosokból és egészségügyi asszisztensekből álló csapatot küldönk Olaszországba. Holnap indulnak.

Ami a költségvetés-kiigazítást illeti: a helyzet komoly. A járvány nem csupán a közegészségügy válságát idézi elő, hanem a teljes gazdaságét, ez pedig kihat az állami büdzsére. Valószínűleg jelentősen fog növekedni a költségvetési hiány. Több pénzre van szükség az egészségügyben, de ki kell fizetni a társadalmi segélyeket, kényszerszabadsági juttatásokat, munkanélküli segélyeket is.

Emiatt bonyolult lesz a büdzsé helyzete, és ez a bonyolult helyzet magától nem fog megoldódni, a kormánynak átfogó elemzést kell végeznie, fel kell mérnie újra a csökkenőfélben levő bevételeket és a növekvő költségeket” – nyilatkozta Iohannis.

Tehát, bár a koronavírussal megfertőződött egészségügyi dolgozók száma növekvőben van, és amúgy is hiány van emberekben az egészségügyben, Románia 11 orvost és 6 ápolót küld Olaszországba.

Az államelnök 2020. március 16-án írta alá a 30 napos szükségállapotot kihirdető dekrétumot, amely így április 16-áig van érvényben.

Iohannis hétfőn bejelentette, hogy meghosszabbítják a szükségállapotot.

Add comment