Idén lehet befejezik a Lomb-tetőre vezető utat, legalábbis remélik

A Kajántói (Oaşului) útról a Lomb-tetőre vezető út még nincs készen, annak ellenére, hogy a határidő már 2015-ben lejárt. A Lomb-tetőn található a Kreatív Iparok Regionális Kiválósági Központja (CREIC) és a T.E.A.M. vállalkozások támogatói központja. Azok a vállalatok, amelyek helyiségeket és telkeket béreltek a Lomb-tetőn, kénytelenek egy ideiglenes, egy sávos utat használni. 

A kolozsvári városháza vezetősége a hét végén leszögezte, hogy az idén elkészülhet a négy sávos út. De tulajdonképpen a reményről van szó, hogy esetleg meglesz.

„Bizonyos munkálatok zajlanak az úton. Reméljük, hogy az idén be tudunk fejezni minden munkálatot” – mondta Dan Tarcea  a városi tanács rendkívüli ülésén.

Tavaly ősszel Emil Boc polgármester is azt mondta, hogy a munkálatok a vége felé járnak.

„Az út készülőben van, hamarosan befejezik, azt hiszem, a telekkönyvezésre van már elfogadott határozat, vagy legalább is folyamatban van az elfogadás, a dolgok természetesen zajlanak az ügyben” – mondta Boc 2019 októberében.

Az útépítési munkálatokat azonban nehezítették az ismétlődő földcsuszamlások. Az első gondok már 2015-ben megjelentek, a munkálatok elkezdésekor. Azóta az önkormányzat több versenytárgyalást is kiírt a domboldal megerősítésére, amely csúszik a völgy felé.

A négy sávos út hossza 1,6 km. Eredetileg európai alapokból kellett volna megvalósítani. A szerződés értéke 17,9 millió lej (3,9 millió euró), 2015-ben a Diferit kft.-nek ítélték oda. Mivel azonban a projektet leállították nem egészen két hónappal a start után, a pénz elveszett, és el kellett költeni a közpénzeket.

Az önkormányzat minden évben utalt ki pénzt a helyi büdzséből a talaj  megerősítésére az illető területen. A 2018-as büdzsétervezetben 28 millió lejt (6 millió euró) különítettek el erre a célra, 2017-ben pedig 1 millió eurót.

A CREIC és a TEAM épületeit már régebben átadták, az utóbbi szinte teljes egészében bérbe van adva.

„A TEAM-nél a parcellák 92%a ki van adva, az 5 mikrocsarnok kihasználtsága 100%-os. Az irodaépületre várjuk még az ISU engedélyét és azokat a helyiségeket is ki fogjuk adni. Voltak gondok az úttal, de ezek a következő időszakban megoldódnak, aggodalomra nincs okunk” – jelentette ki Alexandru Coroian, a CREIC és a TEAM épületeit adminisztráló Innovation Park igazgatója.

Add comment