Háborúznak a diákok a környezetvédőkkel: Új bentlakást akarunk a Hașdeuban!

Egy sor reakciót váltott ki a Babeș-Bolyai Tudományegyetem azon bejelentése, hogy egy új bentlakást akarnak felépíteni a Hașdeu kampuszban. Főként a környezetvédők tiltakoznak, mégpedig az ellen, hogy a kampusz területén kivágják a fákat. A diákok azonban amellett érvelnek, hogy a projektet minél előbb meg kell valósítani.

Mindkét tabor petíciót kezdeményezett, aláírásokat próbál gyűjteni, hogy saját ügyét támogassa a városi tanács előtt, amelyre a projekt jóváhagyása hárul.

A környezetvédők amellett kardoskodnak, hogy más megoldást kell találni az új bentlakás felépítésére, hogy a zöldövezetet ne bolygassák meg.

„Új bentlakást akarnak építeni, és ennek érdekében tönkre akarják tenni a Hasdeu zöldövezetét. Kérjük önöket, támogassák eljárásunkat, hogy az ügyben közben lehessen járni. Gyors polgári közbelépésünk révén esetleg újragondolják a projektet, és máshová építik a bentlakást” – áll a környezetvédők petíciójában.

A petíciót 2421 személy írta alá.

A Diákok Tanácsa és a BBTE diákszervezetei szintén megfogalmaztak egy petíciót, amelyben arra kérnek támogatást, hogy a kampuszt az eredeti tervek szerint újítsák fel, azaz építsenek egy új bentlakást és húzzanak fel manzárdot több másik bentlakásra.

Az egyetemisták felhívják a figyelmet, hogy az elmúlt években komoly gondok voltak a bentlakásos helyek számával, feltétlenül új helyekre van szükség.

„A legtöbb esetben az egyetemisták az egyetem által biztosított bentlakásokban szeretnének lakni, hogy közel legyenek társaikhoz, jobban megismerjék az egyetemi környezetet, és jó körülmények között szeretnének lakni. Feltétlenül szükség van tehát egy új bentlakás felépítésére, hogy a BBTE eleget tudjon tenni a nagy számú kérésnek a diákjai részéről, és ugyanakkor megfelelő körüményeket teremtsen nekik a kutatási tevékenységekhez” – magyarázzák a diákok.

A petíciót kezdeményező diákok képviselői arról biztosítják a környezetvédőket, hogy a felépítendő bentlakás miatt eltávolított fákat úja fogják ültetni a kampusz egy más részében.

A diákok petícióját két nap alatt 553 személy támogatta aláírásával.

A BBTE úgy döntött, hogy egy új bentlakást épít a Hașdeuban, és manzárdosítja a 2-es, 3-as, 4-es és 5-ös számú bentlakást.

Add comment