A görög Aktor cég zárolta a CNAIR számláit egy 2011-ben megkötött útrehabilitációs szerződés miatt, bár a Szászsebes – Torda sztráda 24 kilométeres szakaszának megépítésével csúszik

A CNAIR-féle hülyeség és nemtörődömség: a görögök az Aktortól 146 millió lejes kártérítést kérnek egy 2011-es munkáért. Ezt azért, mert nem voltak képesek betartani a 2014-ben aláírt, az autópálya Szászsebes – Torda szakaszának 24 kilométeres szakasznának építéséről szóló szerződést. Ha kúszva is, de 6 év alatt be kellett volna fejezzék a munkálatokat – de a CNAIR-nál senki nem reagált.

A G4Media által megszerzett információk értelmében a görögök az Aktortól zárolták a Közúti Infrastruktúrát Igazgató Vállalat számláit. A görög vállalat ezzel megpróbálja elérni, hogy megkapja a kártérítést, amit a párizsi döntőbíróság tavasszal odaítélt neki a DN6-os országút Domașnea és Karánsebes közötti 41 kilométerének regabilitációjáról szóló szerződés kapcsán, amely 2005-2011 között futott, és amelynek finanszírozását az előcsatlakozási ISPA-alapokból biztosították.

A CNAIR megtámadta a bukaresti ítélőtáblánál a döntőbíróság ítéletét. A görök vállalatnak nem volt már türelme megvárni a bíróság döntését és úgy döntött lezáratja az útvállalat számláit.

Időközben azonban a görögök felébredhetnek, hogy ők tartoznak a CNAIR-nak, figyelembe véve, hogy már öt éve húzódnak a munkálatok a Szászsebes – Torda autópálya 2. Szakaszán Marosszentimre (Sântimbru) és Élesd között, ami feljogosítaná a CNAIR-t arra, hogy a szerződés értékének 15%-át számolja fel nekik késedelemért. A görögök ez idáig csupán a munkálatok 72,8%-át végezték el, és a CNAIR szerint december elejéig be kellene fejezniük azokat; ezt a határidőt pedig elég nehéz betartani.

A Szászsebes – Torda sztráda 2. szakasza:

  • Hossz: 24,25 km
  • Szerződés értéke: 549,33 millió lej, áfa nélkül
  • Munkálatok elkezdése: 2014 decembere
  • A munkálatok elvégzésének becsült határideje: 2020. december 2

 

A görög cég a déli körgyűrűt magába foglaló A0-ás sztráda 3. szakaszán is nehezen mozog. A CNAIR már egy millió lejes késedelmi díjat felszámolt a vállalatnak, mivel az késett a műszaki terv leadásával.

Add comment