A George Coşbuc Főgimnázium tornatermének a javítása háromszor annyiba kerül, mint a felépítése

Örvendünk, hogy Emil Boc polgármester olvassa a Ziar de Cluj portált és ezáltal tudomást szerez a város problémáiról. Kevéssel azután, hogy a Ziar de Cluj felhívta a figyelmet a George Coşbuc Főgimnázium sporttermére, amely már egy éve zárva van, Boc előállt egy határozattervezettel a terem javítására.

A javítások háromszor annyiba kerülnek

A legkorszerűbb sportterem, legalábbis Boc ekként dicsekedett róla, 2,3 millió lejbe került és 2014-ben avatták fel. A terem csupán négy évig volt használható, 2018-ban ugyanis be kellett zárni, mert az egyik tartógerenda megrepedt. Akkor elkezdtek dolgozni a javítási munkálatokhoz szükséges jóváhagyás dokumentációján. Boc most előállt egy határozattervezettel a sportterem megerősítésére, amely 6 millió lejbe kerülne, azaz háromszor annyiba, mint a terem építése.  

A 2018 novemberében elkészült műszaki szakértői jelentés értelmében nagy mértékben deformálódott a falszerkezet. Emiatt megtiltották a csarnok használatát.

A városháza határozattervezete értelmében nagyfokú javítási munkálatokba kezdenek: megerősítik a vasbeton gerendákat, elvégzik a faljavításokat az épület homlokzatán és újrafestik a külső falakat, kicserélik a tornaterem padlóját, elvégzik a belső falak javítását és festését, kicserélik a világítást, újraszigetelik a padlót és a falakat, kicserélik az ereszcsatornákat. A munkálatok elvégzésének határideje 6 hónap.

Az épületet már átadása óta figyelem alatt tartották

A George Coşbuc líceum vezetősége a tavaly beismerte, hogy az épület állagát már átadása óta monitorizálták. Négy év alatt 9 műszaki jelentést írtak. A legutoló jelentés, ami 2018.09.20-án készült el, módosulást mutatott ki az épület állagában, így műszaki szakértői vizsgálatra volt szükség.

„A sportterem megtervezésekor/felépítésekor alkalmazott műszaki megoldás miatt a csarnokot folyamatos monitoring alatt tartottuk, állapotáról jelentéseket kellett készíteni. 2014-től mostanig 9 ilyen jelentés készült. A legutolsó, ami 2018.09.20-án készült el, módosulást mutatott ki az épület állagában. Már az építéskor kiderültek bizonyos problémák, így az átvételkor a polgármesteri hivatal leszögezte, hogy az épületet monitorizálni kell” – mondta az iskolaigazgató 2018-ban.

A legkorszerűbb kolozsvári tornaterem is csak a közpénzeket elnyelő projektnek bizonyult. A kivitelezési munkálatok minősége rossz volt, emiatt kell alig öt év után háromszor annyi pénzt fizetni javításokra, mint amennyibe a felépítés került. Boc akkor lefotóztatta magát nagy büszkén a diákokkal, feltéve a fotókat a Facebookra, miközben egy rosszul megépített sporttermet adott át nekik.

Add comment