FOTÓ Ötcsillagos Kolozsvár: szemétdomb a Rózsák parkjában

Több más, a Szamos partján fekvő területhez hasonlóan a Monostor negyedi Rózsák-parkját is összetéveszti sok kolozsvári a szemétteleppel. Egy kolozsvári lakos, aki megunta már, hogy a szemét között sétáljon, számos panaszt nyújtott be már a városvezetéshez, de ez idáig még semmiféle intézkedés nem történt.

”Ötven panaszt nyújtottam már be, hogy helyezzenek ki szemeteskukákat, hogy újítsák fel a park területét, hogy szedjék össze a hulladékot azok után, akik ott eldobálják (én személy szerint naponta szedegetek össze szemetet a parkban, hogy ne a kisgyerekek kezébe kerüljön), de egyelőre semmi nem történt. Sajnos a románok olyanok, hogy ha szemetet látnak eldobva, mellé dobnak még egyet…nem is beszélve a szelektív hulladékgyűjtés kudarcáról, vagy a soha nem jelen levő helyi rendőrségről” – lázadozik az egyik lakos.

A Szamos-part mindig problémás környék volt a tisztaságot illetően, több helyen is szeméthegyek csúfítják a zöldövezetet. A kolozsvári aktivisták számtalanszor kérték a városvezetést, hogy találjon megoldásokat annak érdekében, hogy a Szamos-parton nyugodtan szabadidőzhessenek a városlakók.

A Rózsák parkjának korszerűsítését már 2018-ban kérték a kolozsváriak a részvételi költségvetés projekt keretében. Azonban a szerződést a parkban található roller-akadálypálya korszerűsítésére és kibővítésére csak idén nyáron írták alá.

”A Rózsák parkjában jelenleg kiöregedett fák, elszáradt ágak, régi utcai bútorzat található, az itt kialakított roller-akadálypálya szerei is régiek és hibásak. A területen ugyanakkor nincs elég zöldövezet. A beruházás fő célja, a roller-akadálypálya korszerűsítése, hogy a város extrém sportokat kedvelő fiataljai legyen ahol űzzék kedvenc sportjukat. Tekintve, hogy ez a sport 2020-tól kezdődően bekerült az olimpiai sportok közé, a terepet is az olimpiai követelményeknek megfelelően kell kialakítani” – áll a városi tanács határozatában.

A 2,6 millió lej értékű projekt keretében tehát korszerűsítenék és kibővítenék a roller-akadálypályát, amely egyben megvilágítást is kapna; felújítanák a sétányokat és a padokat, több zöldövezetet alakítanának ki.

A munkálatokkal jövő év nyaráig kellene elkészülni.

Add comment