EXKLUZÍV Kicsúszott az irányítás a szamosújvári börtön vezetősége kezéből. Két elítélt leszúrta egymást!

A szamosújvári börtön vezetőségének hatékonysága napról-napra hanyatlik. Az elmúlt időszakban számos rabot és börtönőrt is átkutattak. Érdekes, hogy a panaszok nem Kolozs megyéből érkeznek, hanem Maros, Iași, Botoșani megyéből. A hatóságok országszerte több feljelentést kaptak az elvileg rehabilitációs intézetben zajló bűncselekményekről – adócsalás, mobiltelefon-használat, az úgynevezett baleset módszerrel elkövetett csalás, pénzmosás, vesztegetés és még sok más! -, amelyek nyomán házkutatásokat rendeltek el. Források szerint a szamosújvári börtön élére Nagybányáról érkezett egy szakmailag felkészületlen igazgató Marin ȚIPLE börtönrendőrségi-főbiztos személyében.

Legutóbb a börtön két lakója saját kezűleg készített késekkel támadt egymásra, és sebesítette meg egymást egy veszekedés során. A szamosújvári rendőrség testi sértés bűntette miatt nyomoz az ügyben. Pedig az emberölési kísérlet kategóriába is besorolható a bűncselekmény!

A múlt héten egy másik fogvatartottra halva találtak rá a börtöncellában. Akkor azt mondták, hogy a férfi pszichés problémákkal küzdött.

Ezek a nagyon rövid idő alatt egymást követő incidensek igazolják az intézmény alkalmazottainak a félelmét saját testi épségükkel kapcsolatban. A börtön vezetőségének jelzett problémákat sok esetben semmibe veszik az illetékesek. Pedig az a tény, hogy két elítéltnek sikerült kést készítenie magának, és egymásra is támadtak, jelzi, hogy amennyiben az ilyen jellegű konfliktusokat a vezetőség nem kezeli példás szigorral, a dolgok a személyzet ellen elkövetett erőszakos fellépésig fajulhatnak. 

A Ziar de Cluj forrásai úgy tudják, a késelő elítéltek közül az egyik megpróbálta felakasztani magát.

Add comment