EXKLUZÍV Jogerős felfüggesztett börtönbüntetés Viorel Matiş jósikafalvi polgármester ellen megvesztegetés miatt, a választás hetében

A kolozsvári ítélőtábla jogerős ítéletet hozott az ügyben, amelyben Viorel Matiş,  Jósikafalva (Beliş) polgármestere, felfüggesztett börtönbüntetést kapott megvesztegetés miatt. A bíróság hat nappal a helyhatósági választások előtt hozta meg döntését, amelyekre Matiş benyújtotta jelölését a PSD színeiben második mandátumára.

Az ítélőtábla elutasította a vádlott óvását, megtartva a korábbi ítéleteta, amelyet a kolozsvári törvényszék hozott tavasszal:

A bíróság egy éves és 4 hónapos börtönbüntetést rótt ki a vádlottra megvesztegetés miatt. A büntetőtörvénykönyv 91 cikkelye alapján a bíróság felfüggesztettre változtatta az ítéletet, és két éves felügyeletet írt elő.

A felügyelet idejére a vádlottra a következő kötelezettségeket rótták:

  • a) a meghatározott időpontokban jelentkezzen a kolozsvári törvényszék pártfogó felügyelői szolgálatánál
  • b) fogadja a felügyeletével megbízott pártfogó felügyelő látogatásait
  • c) jelentse be előre bármilyen 5 napnál hosszabb utazását, vagy lakhelye megváltoztatását  
  • d) jelentse, ha munkahelyet vált

A bíróság ugyanakkor a btk. 93 cikkelye alapján elrendelte neki a következőket: vegyen részt a pártfogó felügyelői szolgálat által, vagy partnerintézmények által szervezett társadalmi reintegrálást szolgáló programokon; emellett kötelezik 60 napos munkaszolgálatra is a közösség érdekében Bánffyhunyad, vagy Magyargyerőmonostor (Mănăstireni) polgármesteri hivatalánál. A bíróság elrendelte ugyanakkor 200 euró és 1000 lej elkobzását, amely összegek letétben találhatók a nevén az Unicredit Bank kolozsvári fiókjánál.

Április 9-én, amikor a bíróság kimondta az ítéletet, a bánffyhunyadi bíróságon egy másik eljárás is indult Matiş Viorel ellen sikkasztás miatt.

Add comment