Emil Boc elöljáró teszt-koncertet akar, miközben a fertőzöttségi ráta elérte a 6,97-et Kolozsváron, és még növekszik. Az intenzív osztályok is tele vannak

Kolozsváron, ahol a koronavírussal való fertőzöttségi ráta az egyik legmagasabb az országban, úgynevezett teszt-koncert megszervezésére kerülne sor a múlt hét végén Barcelonában és tavaly Németországban megtartott koncertek modelljére. Az említett két koncertet kísérleti jelleggel tartották meg, tudományos kutatás céljával, hogy a kutatók megfigyelhessék miként terjed a vírus, illetve miként műküdnek az óvintézkedések.

A Bogdan Buta (az UNTOLD szervezője) mögött álló támogatócsapat rájött, hogy a tudományos kutatás jelige alatt meg lehet szervezni különféle eseményeket. Emil Boc polgármester hétfőn “kriminális” ötlettel állt elő: hajlandó lenne megszervezni egy rendezvényt a barcelonai koncert modelljét követve, hogy lássa, meg lehet-e szervezni biztonságos körülmények között az efféle eseményeket. Butát ugyanis segíteni kell, hogy ne veszítsen túl sok pénzt. És ki más ugrana neki segíteni, mint Emil Boc polgármester, aki az első UNTOLD rendezvényt is támogatta a helyi költségvetésből.

„Én a támogatója vagyok ezeknek a fesztiváloknak. Nagy figyelemmel kísértem, amit Spanyolországban, Barcelonában csináltak. A rendezvény teszt volt, megmutatta Európának, hogyan lehet megszervezni egy fesztivált ilyen körülmények között. A szervezők a jegy árába belefoglalták az antigén teszt árát is. Az 5000 személyből csupán 8 nem tudott bemenni az eseményre, mivel teszteredményük pozitív lett. Én is szerveznék Kolozsváron egy ilyen kísérleti jellegű rendezvényt, ha a központi hatóságok ezt engedélyeznék” – nyilatkozta Boc a Digi24-nek.

Emil Boc azt mondta, megszervezne egy teszt-koncertet, amellyel lehetőséget nyújtana a hatóságoknak, hogy országos szintű megoldást találjanak.

„Európában elég gyorsan változnak a dolgok. A biztonságos körülmények megteremtésével meg lehet szervezni ezeket a fesztiválokat is” – mondta még Boc.

Hangsúlyozta azonban, hogy az első és legfontosabb prioritás a lakosság egészségének a megóvása jelenti.

Add comment