Egy kolozsvári véleménye az új zöld biciklisávokról

„Tehát, nem kell a Facebookot hírforrásként kezelni, ez főként a bukarestieknek szól. Kolozsvárnak jelenleg egyetlen hasznos bicikliútja sincs, csupán olyan, amely szabadidős kerékpározásra felel meg. A biciklisek egyébként az úttesten közlekednek, a gépkocsiáradatban”. 

”Facebook versus valóság” –írja Adi Copcea kolozsvári lakos, egy elismert dietetikus orvos Facebook-oldalán, kritikusan belevágva az ajnározás és képáradatba, amely az online környezetben megjelent a Híd (Regele Ferdinand) utca korszerűsítését követően.

„Tele van minden a kolozsvári zöldre festett bicilkiútakkal. Ok, lehetséges, hogy ez egy olyan projekt, amelynek valamikor valami haszna lesz, de jelenleg csupán néhány zöldre festett úttest-darabról van szó, amelyek semmire nem jók. Ezek nem bicikliutak. Nem kötnek össze semmit semmivel. Ok, összekötik az egyik utca végét egy másik utca végével, de ezt is megszakításokkal az útkereszteződésekben, átjárókon, stb. Van néhány ilyen ösvény, amely szabadidőtöltésnek jó, például mehetsz fel-alá a Szamos partján, a Babeş-park mellett, illetve találsz egy-egy darabot itt-ott néhány sugárúton, de ennyi. Ennek semmi köze nincs a kerékpárúthoz. A kerékpárút azt jelentené, hogy a kocsid otthon hagyod, és biciklivel mész munkába. Ez azonban csak abban az esetben lehetséges, ha valami nagy véletlen folytán a lakásod és a munkahelyed is egy olyan úton található, amelyen végig van biciklisáv, például a Dorobanti sugárúton (Magyar utca), vagy az 1918 december 1-je sugárúton. Ha nincs meg ez a váletlen egybeesés, nem jutsz el sehonnan sehová. Tehát, nem kell a Facebookot hírforrásként kezelni, ez főként a bukarestieknek szól. Kolozsvárnak jelenleg egyetlen hasznos bicikliútja sincs, csupán olyan, amely szabadidős kerékpározásra felel meg. A biciklisek egyébként az úttesten közlekednek, a gépkocsiáradatban”.  

Alapjában véve tehát - amint azt a Ziar de Cluj már évek óta hangoztatja - ezek az „aszfaltrajzok” messze állnak attól, hogy valódi bicikliutak legyenek. Ez csupán Emil Boc polgármester bohóckodásának újabb fejezete olyanok számára, akik kevéssel megelégszenek, ha közpénzről van szó. „Rajzolt néhány sávot az aszfaltra, de tulajdonképpen nem csinált semmit...”

Add comment