Egy kolozsvári rátromfolt a várost dicsőítő Emil Bocra

Emil Boc polgármestert azonnal lázba hozta a világ legbiztonságosabb városainak toplistája, amelyen Kolozsvár a megtisztelő 13. helyet foglalja el nemzetközi viszonylatban, és az első helyet országos szinten. Boc nagyon büszke erre a teljesítményre, és a Digi 24-en elmagyarázta a siker receptjét.

Egy kolozsvári lakos azonban azonnal rátromfolt, emlékeztetve őt a Numbeo szakemberei által készített másik hét, hasonlóan fontos toplistára, amelyen Kolozsvár nem áll a legelőkelőbb helyeken: például a környezetszennyezés, klímavédelem vagy közlekedés terén.

  • Klímavédelem: 152. hely
  • Környezetszennyezés: 143. hely
  • Közlekedés: 188. hely
  • Az ár/jövedelem aránya: 83. hely
  • Megélhetési költségek: 180. hely
  • Egészségügy: 159. hely
  • Vásárlóerő: 151. hely

A többi rangsor Kolozsvár valós képét mutatja, ahol a közlekedés és a környezetszennyezés problémát jelent, mert még nem találtak megoldást rájuk. A városban a megélhetési költségek nagyon magasak, és a vásárlóerő nagyon alacsony. Az elmúlt években Kolozsvár annyira drága város lett, hogy a fiatalok ezrei voltak kénytelenek kiköltözni a szomszédos falvak valamelyikébe. Az egészségügy szempontjából sem áll a legjobban Kolozsvár. Bár vannak nagyon jó orvosai, a kórházak nagy része régi épületekben működik. A várva várt regionális kórház, vagy az új gyermekkórház pedig még sehol sincs.

Megszoktuk azonban, hogy Emil Boc polgármester csak azokat a toplistákat válogatja ki, amelyek azt hirdetik, milyen vagány város Kolozsvár, mert nyilván ezek hízelegnek elöljárói egójának. A tv-csatornák csak és kizárólag a város szép oldalát mutatják be, így országszerte a románok azt hiszik, hogy Kolozsvár a tejjel-mézzel folyó Kánaán. Ezt hiszik addig, amíg ide nem jönnek, és szembesülnek a zsúfolt forgalommal, a környezetszennyezéssel, az elszállt lakás- és albérletárakkal, a bölcsődei helyek, játszóterek, zöldövezetek, parkok hiányával.

 

Add comment