Drágulások következhetnek. Az éves inflációs ráta fokozottan emelkedni fog az elkövetkező hónapok folyamán

Drágulások következhetnek, tekintve, hogy a harmonizált fogyasztói árindex alapján kiszámolt éves inflációs ráta fokozottan emelkedni fog az elkövetkező hónapok folyamán, és az év vége felé, decemberben el fogja érni a 4,1%-ot, derül ki a Román Nemzeti Bank (BNR) negyedéves jelentéséből.

„A márciusi jelentés közzétételét követően jelentős inflációs nyomás következett be nagyrészt a fogyasztói kosár komponensei miatt, amelyek kívül esnek a monetáris politika ellenőrzésén. Főként az üzemanyag áráról van szó, de ide vehető az elektromos és a földgáz ára is.

A CORE2-es kiigazított alapinfláció esetében a módosítások viszonylag csekélyek, 2021 decemberére 2,8%-at becsülnek, 2022 decemberére pedig 3%-ot.

Ilyen feltételek mellett a harmonizált fogyasztói árindex alapján kiszámolt éves ráta az elkövetkező hónapok során fokozottan növekedni fog, decemberre elérve a 4,1%-ot.

Ezt követően azonban 2020 végére az infláció harmonizált fogyasztói árindex alapján kiszámolt éves rátája lecsökken 3%-ra.

Ezen túlmenően a korrekció a 2021. évi 4% feletti szintről a céltartományon belülre, azaz 3% közelébe várhatóan már 2022 első negyedévében bekövetkezik” – derül ki az agerpres.ro által idézett jelentésből.

A márciusi inflációról szóló jelentésben szereplő adatokhoz képest az éves ráta szintje jelentős mértékben, 0,7 százalékponttal megnő 2021 végére, illetve 0,2 százalékponttal 2022 decemberére.

Add comment